Varvarizam Berlina

Gilbert Kit Česterton (autor)

Varvarizam Berlina

528 din

Stara cena: 660 din

U korpu

Osim ako smo svi ludi, na tragu smo najneverovatnijoj priči: a ako smo svi ludi, onda ludilo i ne postoji ... Prema dokumentima, izgleda da je Austrija držala u mraku sve osim Pruske. Verovatno je bliže istini kazati da je Pruska držala u mraku sve, uključujući Austriju. Međutim, sve je to ono što se naziva razmišljanjem, uverenjem, ubeđenjem, to jest, zdravim razumom: a mi se time ovde ne bavimo.
Objektivna je činjenica da je Austrija tražila od Srbije da se saglasi s tim da srpski oficiri budu udaljeni iz službe po nalogu austrijskih oficira; ali i da se Srbija potčini ovome u roku od četrdeset osam časova.

Drugim rečima, srpskom kralju je praktično poručeno da skine ne samo lovorike iz dva velika pohoda, nego i svoju zakonitu i državnu krunu, i to čak u roku u kojem se od građanina bilo kakvog ugleda ne očekuje da podmiri čak ni hotelski račun. Srbija je tražila vreme za arbitražu – ukratko, za mir. Međutim, Rusija je već otpočela s mobilizacijom; a Pruska je, podozrevajući da bi Srbija na taj način mogla da se spase, objavila rat.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Prvi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Bukefal E. O. N; 2014; Broširani povez; latinica; 18 cm; 75 str.; 978-86-89107-17-3;