knjizara.com
Upravljanje bankama i financijske usluge

Piter S. Rouz, Silvija K. Hadžins (autor)

Upravljanje bankama i financijske usluge
rasprodato

Dok ova knjiga ulazi u svoje osmo izdanje, svet kakav poznajemo se menja ubrzano. Finansijska preduzeća i usluge koje ona nude postaju sve više internacionalna i većina pružaoca finansijskih usluga raste, kako veličinom, tako i složenošću.

Udžbenik Upravljanje bankama i financijske usluge daje analizu širokog spektra finansijskih usluga i institucija, bilo da su one među divovima ili među manjim pružaocima. Oblikovan je tako da pomogne čitaocima svih nivoa, od studenata ili iskusnog menadžera tj. bankara koji ž

ele da razviju i usavrše menadžerske veštine i da se suoče sa kompleksnim problemima poput rizika, regulacije, tehnologije i konkurencije, koje bankari i menadžeri drugih finansijskih usluga vide kao svoje najveće sadašnje i buduće izazove.

U osmom izdanju raspravlja se o velikim promenama i događajima koji danas iznova oblikuju bankarske i finansijske usluge. Među ključnim događajima i najnovijim trendovima u tekstu pojavljuju se:
- Nova razmatranja o naporu američke i stranih vlada da „izvuku” sektor finansijskih institucija koristeći oruđa koja uključuju:
- kupovinu „loše” imovine
- podizanje pokrivenosti depozita osiguranjem
- akumularanje kapitala kako bi se apsorbovali ogromni finansijski gubici koje prave mnoge banke i drugi pružaoci finansijskih usluga
- jačanje regulatorne moći ključnih državnih agencija.
- Prošireni pogled na etiku u finansijskom sektoru s više primera nedavnih etičkih dilema.
- Detaljan pogled na američku centralnu banku, Sistem federalnih rezervi, kako se uspešno nosila s terorističkim napadima 11. septembra i kako je smirila zabrinuto tržište stambenih kredita usred slabljenja ekonomije.
- Pogled na krizu hipotekarnog tržišta i njen utjecaj na uslove na finansijskom tržištu i ekonomiju.
- Analiza investicione banke Bear Stearns i drugih firmi (kao što je Countrywide Mortgage) koje su bile žrtve poslednje kreditne krize 2001.–2008. koja je ponovo pokazala da su čak i najveće finansijske institucije podložne greškama: u ovom slučaju obilno trgujući na tržištu drugorazrednih hipotekarnih kredita.
- Povećano prepoznavanje mnogih (i sve većih) vrsti rizika koje okružuju finansijski sistem i prete mu, kao i objašnjenje kako se rizik može meriti i kako se njime može upravljati.
- Istraživanje novih finansijskih instrumenata i njihovih uticaja, uključujući opcijske hipotekarne kredite, povereničke prioritetne vrednosne papire, fondove kojima se trguje na berzi i obveznice sa rasponom.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Bankarstvo
Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija

Izdavač: Mate; 8. izdanje, 2015; Broširani povez; latinica; 26 cm; 950 str.; 978-953-246-224-1;