knjizara.com
Učenje Nikolaja Berđajeva u svetlu grčke filosofije i istočno-hrišćanske apofatike
(pojam Ungrund-a u kosmologiji i antropologiji)

Sanja Milić (autor)

Učenje Nikolaja Berđajeva u svetlu grčke filosofije i istočno-hrišćanske apofatike
rasprodato

Filosof po struci, Sanja Milić napisala je obimnu studiju (na 273 strane) sa naslovom: „Učenje Nikolaja Berđajeva u svetlu grčke filosofije i istočno-hrišćanske apofatike (Pojam Ungrund-a u kosmologiji i antropologiji)“. Posle Uvodne reči i Uvoda, sledi temeljno obrazloženje pojma Ungrund-a, najpre u kosmologiji Nikolaja Berđajeva, potom u njegovoj antropologiji, posle čega dolazi Zaključak i Literatura sa preko sto navedenih knjiga relevantnih za temu kojom se autor bavi.

Već u Uv

odnoj reči Sanja Milić naznačuje ono „što smatra da bi mogao biti doprinos ovoga rada“, naime, „uočavanje višesmislenosti Berđajevljeve apofatike i njegovog pojma Ungrund“, odnosno pokušaj „da se preko ovog pojma omogući uspostavljanje dijaloga između grčke, posebno platonske i novoplatonske filosofije i istočno-hrišćanske filosofske teologije... ovaj pojam (Ungrund) se u Berđajevljevoj filosofiji obično interpretira kao entitet nezavisan od Boga, dok je intencija ovoga rada upravo u pokušaju da se pokaže kako pojam Ungrund-a u Berđajevljevoj filosofiji ima smisao apofatike Božje suštine“.

Pošto je sigurno proučila staru grčku filosofiju, sa Platonom i Aristotelom posebno, potom najznačajnije hrišćanske svete Oce i filosofe, Sanja Milić je prišla filosofiji Nikolaja Berđajeva, smelom, intuitivnom, nesistematskom personalističkom ruskom religioznom filosofu u XX veku.
(Iz recenzije Vladete Jerotića)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Hrišćanska teologija , Teološka antropologija
Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Ars Libri; 2008; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 289 str.; 978-86-7588-085-1;