U čeljustima lava: istinita priča o Dušku Popovu

Lari Loftis (autor)

U čeljustima lava: istinita priča o Dušku Popovu

712 din

Stara cena: 891 din

U korpu

Jedne prohladne avgustovske večeri 1941. u kazinu Estoril, želeći da ponizi arogantnog belgijanca, koji je zahtevao igru sa neograničenim ulozima, gospodin srpskog porekla je pred iznenađenim gostima istresao pedeset hiljada dolara na sto. Taj čovek, koji se inače kockao „poput Dostojevskog – gospodski i ne dozvoljavajući da ga savlada strast”, bio je glavom i bradom Duško Popov, dvostruki agent, a novac ? sveže ukraden od Nemaca ? pripadao je britanskoj obaveštajnoj službi. Ceo događaj budno je pratio niko drugi do Ijan Fleming, čuveni autor tajnog agenta 007.Duško Popov, inspiracija i uzor za Džejmsa Bonda, vodio je buran život – bio je dvostruki agent službi, Abvera, s jedne strane, i MI5, MI6 i FBI-ja s druge. Bio je zavodnik i izlazio sa najlepšim ženama svog vremena, uključujući i slavnu glumicu Simon Simon; neustrašiv, tvrdoglav i iznad svega – odan prijatelj. Špijunska mreža TRICIKL, kojom je rukovodio, imala je zapaženu ulogu u značajnim događajima tokom II svetskog rata: napadu na Perl Harbor, iskrcavanju na Normandiju, operacijama „Morski lav”, „Mleveno meso”, „Hrabrost-Jug”...

Knjiga U čeljustima lava jeste biografija koja se čita kao triler: glamur lisabonskih hotela i holivudske glumice, šifrovane poruke i smrt koja diše za vratom činili su svakodnevicu jednog od najvećeg špijuna svih vremena.

***

„Senzacionalna knjiga, donosi nam istinitu priču koju ne zna mnogo ljudi, čak ni oni koji se bave špijunažom. Napisana je u stilu najboljih špijunskih romana i jednostavno se ne ispušta iz ruku. Obavezna literatura.”
— Majkl Morel, šef CIA 2011–2013.

„Dobro je da je u pitanju dokumentarna knjiga jer, da je roman, bila bi suviše neverovatna.”
— Tom Kolgan, proslavljeni urednik dela Toma Klensija

„Kome još treba fikcija?! Istina je hiljadu puta bolja, a ova knjiga to i dokazuje: akcija, istorijske činjenice, urote, tajne – neverovatno je da realnost može biti tako zanimljiva.”
— Stiv Beri

„Inspiracija za Džejmsa Bonda, samo još hrabriji od njega.”
— Orlando Sentinel

„Ovo je isuviše neverovatno da bi bilo istinito... osim što zaista jeste. Čita se malo kao biografija, a malo više kao triler. Jedna od najneverovatnijih stvari koje sam ikada pročitao. Tačka.”
— The Real Book Spy

„Četrnaest romana o Džejms Bondu deluju bledo i neuverljivo naspram istinite životne priče Duška Popova.”
— Admiral R. Dž. Zlatoper, Američka ratna mornarica

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Trileri
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Dereta; 2017; Broširani povez; latinica; 20 cm; 341 str.; 978-86-6457-149-4;