Turci: istine i laži

Senad Hasanagić (autor)

Turci: istine i laži

1122 din

Stara cena: 1320 din

U korpu

U vezi sa različitim pogledima na osmansku državu, njen karakter i karakter „Turaka“, treba naglasiti kako često suprotni stavovi, koji su u djelima o Osmanskoj državi prezentirani od strane onih koji odlično poznaju primjenu različitih naučnih metoda i nose titulu uvaženih stručnjaka i akademika, pokazuju da primjena tih metoda ne garantuje utvrđivanje objektivne istine. Iz ovog se može zaključiti da je za utvrđivanje objektivne istine, pored pogodnih metoda, prvenstveno važan nepristrasan i objektivan pristup.

Halil Inalcik historičara predstavlja kao slikara koji majstorski restaurira sliku prošlosti: „Historičar je majstor koji može zamisliti sliku kao cjelinu i poduhvatiti se da je restaurira. Eksperti koji pomažu istražujući preostale komadiće, tragove boje i oblike nisu u ulozi samog majstora. Historičar je taj koji sastavlja cjelokupni materijal, on je taj koji restaurira sliku u njenoj prvotnoj formi.“
Na žalost, pomenuti komadići i tragovi boja pružaju mogućnost manipulacije na način da onome koji to želi pruži mogućnost da predstavi sliku u mnogo tamnijoj boji od one koja je trebala biti restaurirana. Također, historičar ponekad zbog nedovoljnog znanja i razumijevanja, a naročito kad mu to odgovara u postizanju željene restauracije u tamnijim tonovima, u svom prikazu jedne države i njene vladavine potpuno zanemari “djeliće” koji se tiču njenog pravnog ustroja i njegovih karakteristika, teoloških postavki, osnove postupanja prema podanicima, temeljinih moralnih vrijednosti vladajućih, i na taj način zatamni sve.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Turska
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Zalihica; 2015; Broširani povez; latinica; 21 cm; 267 str.; 901234123457;