knjizara.com
Tržišta kapitala

Jelena Madir (autor)

Tržišta kapitala
rasprodato

Ovo delo stručno obrađuje jedan važan segment novog pravnog uređenja onih finansijskih instrumenata koji se danas vrlo često koriste na tržištu kapitala, a o kojima su, mada ima mnogo strane literature, u regionu autori vrlo malo nesistemski pisali.

Nakon uvodnog poglavlja – u kojem autorka nabraja i analizira vrste vrednosnih papira koji služe kao instrumenti na tržištu novca – jedno poglavlje posvećeno je analizi i obradi sekuritizacije i to kako sa teorijskog tako i sa praktičnog stajališta. Pretežni deo ove

monografije analizira najnovija rešenja koja donose novi Zakoni o tržištu kapitala (ZTK) čije odredbe autorika proučava i upoređuje sa dosadašnjim pravnim rešenjima i naznačava koje će se sve vrste prilagođavanja i promena još unositi u podzakonske propise kako bismo napokon dobili potpunu i sistemsku pravnu regulativu. Osim toga, autorka ukazuje i na promene koje će se morati nužno da sprovedu u pojedinim institucijama, poput npr. investicionih fondova, da bi mogli delovati u skladu sa standardima novog pravnog okvira o tržištu kapitala.

Autorka je na kraj knjige uvrstila i dva primera kako bi trebali da izgledaju interni akti koje moraju doneti investiciona društva, a da se istovremeno oslanjaju na svetsku poslovnu praksu. Poseban značaj ovog dela što potencijalnim ulagačima i učesnicima na tržištu kapitala čini dostupnom analizu novih propisa o tržištu kapitala. Na osnovu sudske i poslovne prakse u svetu, autorika daje smernice za rešavanje situacija za koje novi propisi ne predviđaju jasna ili gotova rešenja.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Tržište
Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija

Izdavač: Mate; 2009; Broširani povez; latinica; 23 cm; 140 str.; 978-953-246-080-3;