knjizara.com
Tropska životinja

Pedro Huan Gutijeres (autor)

Tropska životinja
rasprodato

Neverovatan roman jednog od vodećih glasova savremene latinoameričke proze.

Dobitnik španske nagrade Alfonso García-Ramos.

Autobiografski roman briljantnog kubanskog pisca evocira sirovu vitalnost očajnika poput onog u romanu Henrija Milera „Rakova obratnica“.
Zatvoren u svom oronulom stančiću u Havani, Pedro Huan slika ophrvan sve većom melanholijom dok posmatra živote prevaranata, kicoša i prostitutki sa ulice. Ponosna i sofisticirana prostitutka Glorija pokušava da ga zavede, ali poziv u hladnu, negostoljubivu Švedsku – antitezu njegove Kube – pruža mu siguran izlaz. Međutim, kada se nađ

e tamo, progone ga sećanja na strastvenu Gloriju a manjak inspiracije u novom okruženju sve ga više pritiska. Da li će Pedro Huan, legendarni zavodnik i nezasiti istraživač senzualnosti, na kraju morati da prizna kako je njegova igra završena i zamenjena usklađenijim, sigurnijim i hladnijim postojanjem, ili su njegovi hedonistički instinkti dovoljno snažni da ga vrate u život?
Ovim romanom Gutijeres potvrđuje svoj status jednog od najbitnijih novih pisaca ne samo savremene latinoameričke literature već savremene književnosti uopšte.
„Lascivan, razvratan i briljantan roman o savremenoj Kubi.“
New York Times

„Siromaštvo, seks i turisti u zemlji Trećeg sveta naglašavaju atmosferu romana koji prikazuje srce Kube sa potpunom iskrenošću... Ovo je intelektualno i izuzetno introspektivno delo, puno strasti i iskrenosti.“
Time Out London

„Gutijeres ovim romanom, koji podseća na radove Bukovskog, zasluženo postaje kultni pisac.“
Times Literary Supplement

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Latinoameričke književnosti
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2011; latinica; 20 cm; 366 str.; 978-86-521-0564-9;