knjizara.com
Tajna petrovačkog kamena

Milomir Đukanović (autor)

Tajna petrovačkog kamena
rasprodato

Pre desetak godina sticajem okolnosti Milomir Đukanovic boravio je u raznim delovima sveta i sa tih boravaka donosi prozu u kojoj se srećno mešaju zvuci, boje i mirisi svetskih metropola sa onim koji potiču sa našeg tla, odnosno iz piščevog zavičaja. Posle romana Američki eksperiment i Hotel Menhetn (obvjavljenih takođe u "Prosveti", u više izdanja) Đukanović se javlja zbirkom kratkih priča, prostorno smeštanih uglavnom u Grčku, vremenski u sadašnjosti, sa svim odjecima onog šta se dešavalo u poslednjih desetak godina u bivšoj Jugoslaviji, a i šire na Balkanu. Đukanovićeve priče g

rađene su na matrici mistifikacije, ali uz naglašeno prisustvo faktografije, tako da one nose u sebi čaroliju i fikcionalne i dokumentarne proze. Ovom knjigom Đukanović je potvrdio da je potpuno sazreo kao pisac, izrazito modernog postupka, sa istančanim sluhom za bitne teme svog vremena.

O autoru: Milomir Đukanović (1948, Milina) diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Objavio: Zlatne ruke, satirične priče, 1979; sav nemir sveta, lirske pesme, 1982; Pitalice skitalice, pesme za decu, 1984; Prst na čelo, aforizmi, 1990; Kuća sklona padu, satirične pesme, 1990; Znaci magle, lirske pesme, 1992; Stanica Pensilvanija, lirske pesme, 1993; Američki eksperiment, roman, 1995; Prilog za vreme, aforizmi, 1996. Zastupljen je u antologijama srpske satire i prevođen na ruski, grčki, nemački, poljski i češki jezik.


Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Prosveta - Beograd; 2000; Broširani povez; latinica; 21 cm; 165 str.;