Svetske priče za decu

antologija Dragana Lakićevića

Svetske priče za decu

1327 din

Stara cena: 1619 din

U korpu

Knjiga donosi 77 autorskih pripovedaka 77 pisaca iz celoga sveta i svih epoha, od biblijske priče o Davidu i Golijatu, preko pripovedaka Lava i Alekseja Tolstoja, Fjodora Dostojevskog, Isaka Baševisa Singera, Antona Čehova do savremenih autora kao Edmond de Amičis.
Prema mišljenju priredjivača, glavnog i odgovornog urednika SKZ Lakićevića, "sve dobre priče za decu ako nisu i za odrasle onda nisu stvarno vrhunska literarna dela". Time se rukovodio kada je vršio odabir za ovu knjigu.

On je rekao da mu je cilj bio da pokaže i dokaže kako se na srpski jezik prevode (izuzetno kvalitetno) priče za mlade čitaoce već više od jednog veka i zato je koristio neke, veoma stare, prevode. Lakićević se potrudio da iz periodike i velikog fonda antologija odabere pripovetke manje poznatih i pisaca koji do sada nisu bili prevodjeni na srpski, pod uslovom da su izvanredni primeri pripovedanja i prevodjenja i tako su se na jednom mestu našle i klasične i supermoderne pripovetke. Osvrnuvši se na širok dijapazon tema, priredjivač je naveo da su heroji i njihovi podvizi vezani za mladost i to se provlači kroz čitavu čovekovu istoriju. Večita teme su ljubav i prijateljstvo, ali u svim formama, prema deci, roditeljima, prirodi - omiljene teme su pustolovine, putovanja, otkrića, ali i bolest koja je fenomen života na samoj granici sa smrću i uvek intrigira sve generacije.


Ostali naslovi iz oblasti: Romani i priče za decu

Izdavač: Srpska književna zadruga; 2009; ćirilica; 17 cm; 702 str.; 978-86-379-1088-6;