knjizara.com
Svemirski vojnici

Robert A. Hajnlajn (autor)

Svemirski vojnici
rasprodato

Džoni Riko se sa osamnaest godina pridružuje vojsci i prolazi obuku u jednom od najtežih regrutnih logora u galaksiji ne bi li postao zvanični vojnik Teranskog saveza. Kao pripadnik svemirske pešadije, Riko će potom krenuti u okršaj sa najstrašnijim neprijateljem koji je ikada zapretio čovečanstvu, insektoidnim vanzemaljcima – Bubama. Boreći se na bojnom polju u galaksijama udaljenim od Zemlje hiljadama svetlosnih godina, okružen neograničenim nasiljem i sveopštim razaranjem, Riko će pokušati da se izbori i sa sopstvenim strahovima.

Svemirs

ki vojnici je verovatno jedan od najkontroverznijih romana u istoriji ovog žanra, kritikovan zbog političkih tema, koje su neki okarakterisali kao promovisanje militarizma i fašizma. Kroz lik Rika, Hajnlajn razmatra moralne i filozofske dileme u vezi sa fizičkim kažnjavanjem, mladalačkom delinkvencijom, građanskim vrednostima, kao i nužnošću rata. Prema knjizi je napravljeno nekoliko video-igara, a najpoznatija adaptacija ovog dela bio je istoimeni film iz 1997. u režiji Pola Verhovena, koji nije u punoj meri dočarao atmosferu i kompleksnost romana.

„Ovo je knjiga čiji su odjek i uticaj aktuelni i danas, jedna od onih čija slava i sjaj nisu umanjeni bez obzira na decenije različitih pokušaja da se napiše nešto slično.“
SF Reviews

„Istinski klasik... Ako volite dobre avanturističke romane o vojsci budućnosti, ovo je pravi izbor za vas.“
All SciFi

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Naučna fantastika

Izdavač: Čarobna knjiga; 2011; Broširani povez; latinica; 21 cm; 299 str.; 978-86-7702-161-0;