knjizara.com
Svadbeni običaji u Kosovskom Pomoravlju početkom XX veka

Zorica Šošić Maksimović (autor)

Svadbeni običaji u Kosovskom Pomoravlju početkom XX veka
rasprodato

Monografija „Svadbeni običaji u Kosovskom Pomoravlju početkom XX veka” Zorice Šošić Maksimović je vredna knjiga koju bi trebalo da imaju svi oni ljudi čiji su koreni usko vezani za ovo podneblje, ali i svi zaljubljenici u narodne običaje, tradiciju i folkloristiku. Ovo vredno delo na topao i neposredan način prikazuje jedno vreme kada se drugačije živelo, veselilo, radovalo i udavalo, a mi čitajući ga, poželimo da i sami učestvujemo u opisanim događajima. Autorka još na poče

tku ističe da je ovu knjigu pisala na osnovu vlastitih sećanja i opisala je ono što je i sama doživela, pa je vrednost ovog dela još veća jer se čitajući ovu knjigu Zoričini savremenici mogu prepoznati. „Svadbeni običaji u Kosovskom Pomoravlju početkom XX veka” je sadržajno bogata knjiga i opisuje običaje pre, za vreme i posle svadbe, kao što su: blaga rakija, davanje čadar, menjanje dar, činjenje žito, vikanje svekrve i devojke po selu za svadbu, zamesuvanje, zaigruvanje sas sito, plakanje neveste, prevoz snaške u strem, igranje šareno oro, darovanje više oganj, nošenje kanavca i previč. Međutim, knjiga nije prepoznatljiva samo po mnoštvu detalja opisanih običaja, već se odlikuje i raznovrsnoću likova i karaktera u delu. Pred našim očima promiču slike mlade i mladoženje, koji su u nekim trenucima stidljivi, a u drugim opet raspevani, potom vesela svekrva, ozbiljni mladini roditelji i svekar, važni zakonici, odgovorni mendžija i mendžika, gostinke, tetke, strinke i celo selo.

Važno je istaći poruku koju nosi ovo delo, a to je da je svako od nas dužan da uloži napor da otrgne od zaborava dela naše narodne baštine. Zorica je ovom knjigom svog dug odužila.
Cica Bacić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kosovo i Metohija , Kosovo
Ostali naslovi iz oblasti: Etnologija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2020; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 127 str.; 978-86-515-1452-7;