knjizara.com
Stvarnosne igre - između budućnosti i prošlosti
stvarnosna i istorijska proza Miroslava Josića Višnjića

Snežana Brajović (autor)

Stvarnosne igre - između budućnosti i prošlosti
rasprodato

Gledajući unatrag, na prohujalo i napisano, vidim da sam najviše pažnje posvetila Josićevim rekurentnim temama, kakve su porodica, tradicija, pisana reč i kruženje istorijskog vremena, te, nadasve, njegovoj osobitoj narativnoj strategiji koja se postepeno uobličava da bi dostigla vrhunac u dvostrukoj simploki Pristupa u počinak. Premda

je, nema sumnje, „reprezentacija“, odnosno predstavljanje (kako književno tako i svako drugo, uključujući naučno) stvarnosti – one unutar i one izvan čoveka – uvek uslovljeno svojom kulturom i vremenom, te otud bremenito društveno-istorijskim implikacijama, Josićev opus je izvanredno značajan za književnoteorijski orijentisanog analitičara kojem je cilj da, koliko je moguće, istraži strategiju moderne umetničke proze.
U više tekstova insistirala sam na važnosti čitaočeve enciklopedije – tj. potrebi da čitalac poznaje istorijske podatke koje oficijelna istoriografija ne beleži – no i u tim tekstovima mene je ova tema zanimala prevashodno sa stanovišta književne teorije: istraživala sam paradoksalne načine na koje su kod Josića tradicionalni vrednosni sistemi i književni postupci kombinovani sa savremenim i eksperimentalnim, odnosno koliko je Josić tradicionalan i istovremeno moderan pisac. No, čini mi se, osnovni razlog mog kontinuiranog interesovanja za Josićevu prozu jeste taj što je Josić jedan od najznačajnijih živih srpskih pisaca koji su, u vreme opšteg rasula i propadanja vrednosti, tvrdoglavo plaćali visoku cenu za svoj intelektualni i moralni integritet.
Snežana Brajović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpska književnost (studije) , Književnici
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Službeni glasnik; 2012; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 143 str.; 978-86-519-1402-0;