Stara vjera Srba i Hrvata

Natko Nodilo (autor)

Stara vjera Srba i Hrvata

rasprodato

"Kakva bijaše slavenska religija iz početka, pa i docnije ne kanim ovdje navlaš ispitivati. Moja je postat druga, a i tješnja. ja sam rad učiti samo srpske i hrvatske bogove, po uputi još živog pučkog vjerovanja te onda i viditi, je Ii opravdana tvrdnja, da u naših otaca ne bijaše božjeg uzleta, pa ni tvorbe mitične. ja mislim, da je oboje u njih bilo, a nastojati ću, da o tome i dokaze iznosim...
Naše biti če ono, što je srpsko i hrvatsko. U ovoj radnji Srbi jesu Hrvati, a Hrvati što i Srbi. Sinonimija jednih sa drugima za nas je potpuna.

Po mnogom znaku neki, dašto, drže, da kad se arno doseliše Srbi i Hrvati bijahu dva odjelita naroda, svaki sa donekud vlastitim jezikom, običajima i religijom.... Nego, bilo što mu drago, bili, iz prva, Hrvati i Srbi dva naroda, ili bili ono naroda cigli, uz dva suznačna imena, i uz svoju stariju čakavštinu, a noviju ogranično poodraslu štokavštinu, hrvatsvto i srpstvo, već poizodavna, tako se preplelo i sraslo te poizjendačilo, da je nauci sad preteško u etničnom pogledu lučiti, što je hrvatsko, što li srpsko.
Koje su starine čisto hrvatske, a koje čisto srpske? Koja je religija hrvatska, a koja li srpska? Na ova pitanja ja ne znam razgovijetna odgovora, kao što ni Englez ne bi sad znao raspravljati napose o starinama anglijskim i saskim. Ispitivaču jedno je neznaboptvo Angla i Sasa; a tako će i nama jedno samo biti neznaboštvo Srba i Hrvata.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Narodna verovanja , Srbi , Hrvati , Mitologija , Hijerologija , Nove religije
Ostali naslovi iz oblasti: Religija i teologija

Izdavač: MVTC; 2003; Tvrd povez; ćirilica; 23 cm; 348 str.; 86-84453-01-8;