knjizara.com
Srpski politički govor modernog doba

Dejan Milić (autor)

Srpski politički govor modernog doba
rasprodato

"Gospodine konsule, ako tvoj car želi da ima u Kragujevcu koga koji će činiti baš sve po njegovoj volji neka pošalje jednoga svoga đenerala (a ima ih dosta, Bogu hvala) pa neka mu zapovedi da danas vas dan gleda na Lepenicu, sutra – niz Lepenicu a prekosutra – vas dan onamo na Sušicu, a mene neka ostavi na miru da se dogovaram s ovim namučenim narodom, pa što nađemo mi da je nama dobro neka je dobro i njemu!"
Ovako je odbrusio knez Miloš ruskom konzulu u Srbiji Vaščenku četrdesetih godina XIX veka. A pokojni srpski premijer Zoran Đinđić je početkom ovog, 21. veka, govorio: "

Moj problem je što, kad kažem ljudima, dajte da nešto uradimo, oni me pitaju: a protiv koga? Protiv Amerike, Rusije, Kine? Ja kažem ni protiv koga... To je naš problem, da se mi lako ujedinjujemo protiv nekoga, a teško se ujedinjujemo za sebe. Hajde da kažemo: dajte da mi uradimo nešto za sebe".
Ove političke besede svrstane su među 134 govora objavljena u knjizi "Srpski politički govor modernog doba" iz koje se može videti kako se govorništvo razvija i razlikuje kroz epohe. Autor Dejan A. Milić je je odabrao govore koji su obeležili prelomne i istorijske trenutke u razvoju Srbije u poslednja dva veka, od Prvog srpskog ustanka do 2000. godine.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Retorika , Besedništvo
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Službeni glasnik:Zavod za udžbenike - Beograd; 2. izdanje, 2011; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 771 str.; 978-86-519-1045-9;