Slikarstvo poetske figuracije

Dragoslav Đorđević (autor)

Slikarstvo poetske figuracije

rasprodato

Vrednost ove knjige jeste i u tome što su u njoj sabrani uglavnom tekstovi koji se odnose na rad naših najeminentnijih umetnika poput Ivana Tabakovića, Zore Petrović, Peđe Milosavljevića, Milana Konjovića, Lazara Vujaklije i dr. bez kojih se istorija slikarstva XX veka u Srbiji ne može zamisliti. Osim toga, priređivač je uuvodnom tekstu ukazao i na važnost geneze poetske figuracije koju je pratio Dragoslav Đorđević zbog činjenice da ovo usmerenje u našem slikarstvu kontinuirano traje još od poetskog realizma, sa pretečom u akademskom realizmu Uroša Predića, do današnjih dana.


Ako je svojom autorskom izložbom (AUTO) PORTRET KRITIČARA, organizovanom u Umetničkom paviljonu ?Cvijeta Zuzorić? 1985. godine, Dragoslav Đorđević otvoreno i iskreno izneo na uvid javnosti sopstvene estetičko-umetničke kriterijume, što je bilo bez presedana u dotadašnjoj a neponovljeno u potonjoj praksi, onda je knjigom Slikarstvo poetske figuracije odnosno njenim uvodnim tekstom, Jovan Despotović napravio objektivni portret ovog kritičara. Knjiga je stoga, na neki način, komplemetarni deo kataloga pomenute izložbe, premda se objavljuje jedanaest godina kasnije.

Autor:
Dragoslav Đorđević (1931-1989) istoričar umetnosti, likovni kritičar. Diplomirao je Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1960. Od tada je kustos za Jugoslovensko slikarstvo posle 1945. u Modernoj galeriji, kasnije Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.
Od 1958. objavio više stotina likovnih kritika i tekstova o savremenoj umetnosti. Bio je član Jugoslovenske sekcije AIC-e, član ULUPDS-a (Sekcija istoričara umetnosti), Muzejskog društva Srbije i Društva kritičara Srbije. Učestvovao je u radu mnogobrojnih nacionalnih i jugoslovenskih žirija za selekciju ili dodelu nagrada. Autor je monografskih retrospektiva Petra Lubarde (1967), Lazara Vozarevića (1969/70), Milana Konjovića (1975), Zore Petrović (1978).


Ostali naslovi iz oblasti: Slikarstvo

Izdavač: Clio; 1995; Broširani povez; ćirilica; 13×20 cm; 222 str.;