knjizara.com
Simboli duha - sub specie interioritatis

Arturo Regini (autor)

Simboli duha - sub specie interioritatis
rasprodato

Arturo Regini (1878-1946), „paganin“ i pitagorejac, matematičar i filolog, mason i mag, bio je čovek čije se ime ili misli nalaze se u svakoj ozbiljnijoj studiji o ezoteriji, masoneriji i hermetizmu. Ovaj učitelj „Večne Mudrosti“ verovao je u jednu neprekinutu zapadnu Tradiciju koja se prenosila kroz vreme sve do naših dana i držao je da je upravo „duhovna masonerija“ – kao inicijacijska a ne kao sekularizovana, subverzivna i anti-tradicinalistička organizacija – njen baštinik i da ona zapadnom čoveku današnjice može ponuditi istinsku inicijaciju, bez kompromisa sa svetom sadašnjosti, svetom sile i „trulih kompromisa.“ Bio je bliski saradnik Rene G

enona i prvi je preveo njegovo delo Le Roi du Monde na italijanski, i on je, pored Genona, bio najzaslužniji za uvođenje Julijusa Evole u svet okultnog i tradicionalnog. Evola je od njega preuzeo svoj rimsko-paganski pogled na svet, pa čak i naslov svoje prve kontraverzne knjige Imperialismo Pagano.
Od godine 1930. Regini, Evola i Genon nastavljaju zasebnim putevima. Naime, Genon se povlači u Egipat i posvećuje tajnama sufizma, Evola okreće leđa Reginiju i masoneriji odbacujući ideju da masoni poseduju ikakvu Tajnu osim Tajnu subverzije, a Regini ostaje onde gde se i nalazio – napadan i prezren od strane fašističkog režima i Katoličke crkve, protiv čijeg se saveza 1929. godine odlučno pobunio – ne napuštajući svoj svetonazor, posvećujući se, sve do svoje smrti, tajni brojeva, odnosa i harmonije te pokušaju obnove pitagorejstva.

Centar za izučavanje Tradicije - Ukronija u svom trinaestom izdanju, „broju ispita“, donosi „magične“ studije i zapise Artura Reginija koji su objavljeni u Evolinom časopisu UR, 1927-1928. godine. U ovim zapisima može se sa lakoćom prepoznati Reginijeva erudicija i njegovo tajanstveno spoznanje i iskustvo, a iskustvo jeste ono na čemu je Regini najviše insistirao. U ovim promišljanjima Regini – ili Pjetro Negri kako je potpisivao svoje tekstove u časopisu UR – vodi nas kroz skrivene odaje zapadne Tradicije, sabirući svojim znanjem stoleća tajnog znanja i čuvajući od zaborava polu-mistične autoritete koji su svoje živote posvetili potrazi za hermetičarskim i alhemičarskim „Zlatom“ ili „Kamenom Mudrosti“.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Slobodni zidari , Hermetizam (okultizam) , Simboli , Alhemija , Magija
Ostali naslovi iz oblasti: Alternativna učenja

Izdavač: Centar za izučavanje tradicije - Ukronija; 2006; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 120 str.; 86-84807-12-X;