Securitas res publica : kratka istorija bezbednosti

Boris Kršev (autor)

Securitas res publica : kratka istorija bezbednosti

924 din

Stara cena: 1200 din

U korpu

Savremeno društvo je gotovo nemoguće zamisliti bez poznavanja njegovih bezbednosnih aspekata. Njih su sve istorijske epohe baštinile, a razlike koje su postojale odnosile su se samo na delokrug aktivnosti i na njihov intezitet, ali ne i na ulogu koju su imali u čovekovom životu i razvoju ljudskog društva uopšte.
Bezbednost je fenomen koja je kroz istoriju razvoja ljudskog društva najviše okupirala čovekovu pažnju. Kako se društvo razvijalo, tako su se razvijali i earličiti aspekti njegove ugroženosti.

Danas, bezbednost podrazumeva stanje zaštite društva i države od unutrašnjih i spoljašnjih pretnji političkog, ekonomskog, socijalnog, vojnog, tehnološko-informativnog i ekološkog sadržaja, kao i pretnji koje donosi globalni terorizam, organizovani kriminal i korupcija. Disperzija bezbednosnih problema koji se pojavljuju u nastupajućem XXI veku prevazilate resornu nadležnost državnih institucija i bezbednosnih službi, tako da briga o njima ponovo postaje javna stvar – securitas res publica.
Knjiga koja je pred čitaocima nastala je kao rezultat autorovog petnaestogodišnjeg predavačkog iskustva na predmetu Istorija ekonomskih i pravnih odnosa, koji je vremenom „evoluirao“ u predmet pod nazivom Istorija bezbednosti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Bezbednost
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2017; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 394 str.; 978-86-515-1278-3;