knjizara.com
Sarajevske priče

Momo Kapor (autor)

Sarajevske priče
rasprodato

"Najveći deo svog spisateljskog rada posvetio sam Beogradu, u koji su me doveli sa devet godina i Sarajevu, koga sam pisanjem pokušavao da se oslobodim. "Sarajevske priče" su moja rana proza. Sakupio sam ih iz raznih knjiga, časopisa i novina, starih već zaboravljenih izdanja... "Sarajevske priče" su način da se ponovo neopaženo, kao u kakvom snu, vratim u tu svoju zelenu kolevku među brdima, koja mi je zauvek oduzeta... Vraćam mu ove priče sa ljubavlju i opraštanjem".
Momo Kapor

Draško Ređep u pogovoru "Uzmi ili ostavi" kaže da je svaka sarajevska priča Mome Kapora zapravo traktat o gubitništvu. Kapor, ističe do

ktor Ređep, hoda zajedno sa svojim junacima, svojim Sarajevom - onim koga više nije, a njegovim pričama nema kraja. Ova Kaporova pripovedanja o Sarajevu, njegovim ljudima i vedutama, u isti mah su, ističe Draško Ređep, razdešeno, mangupski, gotovo gavroševski, gamenski đačka, srednjoškolska, istovremeno kad i profesorski turobna, neprihvaćena, otuđena. Sam pisac je svoju knjigu "Sarajevske priče" bogato ilustrovao.
Neprolazan romanticarski duh srpske knjizevnosti, od Branka Radicevica do Mome Kapora, po recima Draska Redzepa postaje najmiliji drug citanja u potaji, citanja iz ljubavi. Najnoviji izbor Kaporove pripovedne proze romantican i prkosan spaja stvaranja pisceve "rane proze" i surovu zbilju. Price sakupljene iz raznih knjiga, starih casopisa i novina deluju kao cvrsta celina, cvrsta koliko i livena slova prve pisace masine autora koja je svoj debi dozivela u ovoj porozi. Ako je verovati autoru, a autorima ne valja bezuslovno verovati zbog moci njihove stalne podsvesne imaginacije, SARAJEVSKE PRICE su nacin da se Kapor neopazeno vrati u zelenu kolevku Sarajeva iz koga je jednom otisao da se nikada ne vrati, a koja mu je sada oduzeta. Luksuzno i ukusno izdanje Biblioteke iz Zrenjanina i danas neverovatan tiraz uverljivo kazuju o skrivenoj moci i snazi biblioteka.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaće pripovetke
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Gradska narodna biblioteka Žarko Zrenjanin; 3. izdanje, 2004; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 217 str.; 86-7284-064-X;