Samoubistvo

Mark Aldanov (autor)

Samoubistvo

1104 din

Stara cena: 1299 din

U korpu

Istorijska saga o propasti stare Evrope i carske Rusije.
Remek-delo najvećeg ruskog pisca istorijskih romana XX veka Marka Aldanova, do pre nekoliko decenija malo poznato u Rusiji, uzbudljiva je panorama prilika u Rusiji i Evropi u vreme nastajanja i razvoja socijalističkih ideja i izbijanja Oktobarske revolucije.
U romanu se prepliću zbivanja u Rusiji i evropskim prestonicima, pa čak i u Srbiji, svuda gde se okupljaju anarhosocijalisti svih boja i narodnosti.

Pisac verno ocrtava političku klimu u Evropi uoči izbijanja Prvog svetskog rata i živo dočarava likove Lenjina, Staljina, nemačkog cara Vilhelma II, Franje Josifa, Musolinija, Ajnštajna, ministara, emisara i mnogih drugih istorijskih ličnosti, dok naročito upečatljivo deluju opisi Lenjinovih aktivnosti i terorističkih akcija boljševika u carskoj Rusiji radi snabdevanja partijske kase.
Majstor psihološkog portretisanja, erudita i poznavalac epohe o kojoj piše, neumorni istraživač istorijske građe koju uspešno i nenametljivo utkiva u romaneskno tkivo, Aldanov za junake svog romana uzima bračni par Lastočkin, idealiste i predstavnike mladog industrijskog kapitala u Rusiji, zastupnike ideje pravednog i ustavnog društva, i ukidanja carskog samodržavlja. Oni idealizuju potencijale i perspektive Rusije na pragu XX veka, pomažu i podržavaju sve snažniji revolucionarni pokret u zemlji i inostranstvu, precenjujući njegove ciljeve i potencijale, pa će posle sloma carizma i dolaska boljševika na vlast podeliti sudbinu i stare Evrope i carske Rusije.

„Lastočkini na svoj način trijumfuju nad istorijom jer je njihova ljubav jača od svega i jer, najzad, ljubav pobeđuje smrt.“ Georgij Adamovič

„Aldanov piše blistavim stilom, a njegova erudicija je prosto čudovišna, on je Tolstoj XX veka.“ Ivan Solonevič

“Imao sam čast da u više navrata predložim kandidaturu znamenitog ruskog pisca Marka Aldanova za Nobelovu nagradu.” Ivan Bunjin

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ruska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2015; Broširani povez; latinica; 20 cm; 650 str.; 978-86-521-2001-7;