knjizara.com
Rusko plavo
roman

Raša Peper (autor)

Rusko plavo
rasprodato

Fascinantna priča o mladom holandskom istoričaru koji pati od hemofilije, čija je mati Ruskinja i koji je fasciniran poslednjom ruskom carskom porodicom Romanov. Proučavajući svu raspoloživu literaturu u vezi sa omiljenom temom, dolazi do neverovatnog otkrića o sopstvenom poreklu.

Raša Peper je holandska spisateljica srednje generacije, koja je za ovaj roman dobila 1996. poznatu i cenjenu Multatulijevu nagradu za roman. Rusko plavo priča je koja fascinira čitaoca i od prve ga stranice vezuje za knjigu. To je storija o mladom holandskom istoričaru koji pati od hemofilije, čija je mati Ruskinja, a koji je opsednut ruskom porodicom Romanov. Proučavajuć

i svu raspoloživu literaturu o ovoj porodici, koja predstavlja njegovu pasiju i opsesiju, glavni junak dolazi do neverovatnih otkrića o sopstvenom poreklu. Rusko plavo po svemu je neobičan holandski roman, koji u ritmu pripovedanja ima nešto brzo, plahovito, slovensko. Ne postoji stranica na kojoj nas spisateljica Raša Peper ne iznenađuje i ne navodi da odgonetku tražimo dalje, a Rusko plavo nas navodi da počnemo sa otkrivanjem savremene holandske književnosti koja, sudeći po ovom romanu, može biti i riznica.
Sanja Domazet

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Holandska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2006; latinica; 18 cm; 248 str.; 86-7639-996-4;