Rečnik pirotskog govora 1-2

Dragoljub Zlatković (autor)

Rečnik pirotskog govora 1-2

3003 din

Stara cena: 3850 din

U korpu

Rečnik obuhvata sve govore na području opštine Pirot, uključujući i govore kazivača doseljenih iz susednih opština koji dugo žive u pirotskoj opštini. Podjednako su zastupljena sva naselja opštine Pirot.
(Dragoljub Zlatković)

Zlatkovićev Rečnik pirotskog govora pripada redu ostvarenja koja se najneposrednije uključuju u velike nacionalne i međunarodne leksikografske naučne poduhvate. Dosad najbogatiji korpus reči prikupljenih u jednom dijalekatskom idiomu u nas, pruža pouzdanu osnovu za ozbiljna interdisciplinarna pregnuća.

Riznica pouzdanih podataka prikupljenih u poslednji čas nesumnjivo će se naći u žiži interesovanja i specijalista iz domena etnologije, istorije, arheologije, mitologije, narodne duhovne kulture, seoske privrede i drugih naučnih disciplina.
(Prof. dr Slobodan Remetić, član ANURS)

Rečnik pirotskog govora količinom zabeležene građe, širinom obrade, preciznošću opisa značenja i funkcije reči i izraza, informativnošću o jezičkoj prošlosti i sadašnjosti jednog specifičnog i perifernog dela naše nacionalne i jezičke teritorije, predstavlja zaokruženo delo dijalekatske leksikografije, na tragu najboljih ostvarenja ove vrste. U odnosu na druge slične rečnike, on ima širu osnovicu i sigurniju leksikografsku obradu, s daleko većim fondom obrađenih leksičkih jedinica. Ovaj je rečnik Hranilište (arhiva) mnogih, nepredvidivo mnogih, značenja iz prošlosti, svedok i spomenik vekovnog života naroda i jezika.
(Prof. dr Nedeljko Bogdanović)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Dijalekti srpskog jezika
Ostali naslovi iz oblasti: Rečnici

Izdavač: Službeni glasnik; 2014; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 570 str.; 978-86-519-1853-0;