knjizara.com
Ratno stanje: tajna istorija CIA-e i Bušove administracije

Džejms Rajzen (autor)

Ratno stanje: tajna istorija CIA-e i Bušove administracije
rasprodato

Knjiga Ratno stanje: Tajna istorija CIA-e i Bušove administracije objavljena je u januaru 2006. godine (Simon & Schuster; Free Press). U njoj se, između ostalog, tvrdi da je CIA ignorisala obaveštajne podatke da je Irak obustavio planove za razvoj nuklearnog naoružanja još pre deset godina, kao i da je CIA 2000. godine pokrenula akciju nazvanu Operacija Merlin, s ciljem da odloži program razvoja nuklearnog naoružanja Irana, snabdevajući ovu zemlju pogrešnim planovima za ključne komponente koje joj nedostaju. To joj se osvetilo, a možda čak i pomoglo Iranu, pošto je grešku otkrio i ispravio bivši sovjetski nuklearni naučnik kog je CIA koristila da bi obavila isporuku.

S izdava

njem ove knjige se požurilo posle objavljivanja članka o "curenju" informacija iz Nacionalne agencije za bezbednost. Rajzen je, u saradnji sa novinarom Erikom Lihtblauom, članak objavo 16. decembra 2005. godine. Ubrzo posle izbora u Iraku sredinom decembra 2005. godine ovaj članak je uzburkao javnost, jer su autori izjavili da su elementi za priču bili prikupljeni godinu dana ranije.

Knjiga Ratno stanje: tajna istorija CIA-e i Bušove administracije, kao i Rajzenovi tekstovi koji su joj prethodili, pobudila je velike kontroverze budući da je američki državni tužilac u tekstu objavljenom u Vašington postu nagovestio da bi u budućnosti novinari mogli da budu optuženi za objavljivanje poverljivih informacija vezanih za državnu bezbednost

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: CIA , SAD , Međunarodni odnosi
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Samizdat B92; 2006; latinica; 22 cm; 205 str.; 86-7963-277-5;