knjizara.com
Ratna dejstva Užičke vojske u 1914. godini

Luka Nikolić (autor)

Ratna dejstva Užičke vojske u 1914. godini
rasprodato

Ratni put Užičke vojske u 1914. godini, do sada neodovoljno istražen, ovde je prikazan detaljno i iscrpno. Uz njenu važnu ulogu u Cerskoj i Kolubarskoj bici, posebno su zanimljiva borbena dejstva za vreme Bitke na Drini, u istočnoj Bosni, gde je Užička vojska, zajedno sa crnogorskom Sandžačkom vojskom, bila nosilac operacija. O tim borbama, u kojima su Srbi oslobodili Han Pijesak, Sokolac i stigli sve do Sarajeva, uz pomoć sunarodnika iz bosanskog Podrinja i sa sarajevsko-romanijskog platoa, čak i u stručnoj javnosti, pre ove knjige malo se znalo.

Knjiga Ratna dejstva Užičke vojske u 1914. godini, međut

im, nije sam teemljan pregled ratnih operacija, pokreta i gubitaka odreda, pukova i divizija. Ona je pisana sa punom svešću o tome da iza svakog broja poginulih stoje ljudski životi i tragične sudbine. Knjiga je, zato, prepuna imena i portreta junaka i mučenika, od spiskova poginulih, do širih biografskih beležaka datih na kraju knjige. Tu su i obični seljaci, domaćini koji sa fronta šalju braći i ženama detaljna uputstva o tome kako da sačuvaju bar ostatke imovine u vremenu propasti i stradanja, i uzorni oficiri, gonjeni nepravdama i neprijateljstvom pretpostavljenih.

Ovom knjigom značajno je proširen fon naših znanja o učešću i sudbini srpskog naroda u Prvom svetskom ratu. – prof. dr Miloš Ković

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorija vojske
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Prometej - Novi Sad:Radio Televizija Srbije; 2019; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 405 str.; 978-86-515-1536-4;