knjizara.com
Raskrsnica: (povest jednog ubistva)

Slobodan Anić (autor)

Raskrsnica: (povest jednog ubistva)
rasprodato

Pred nama je treća knjiga smederevskog pisca Slobodana Anića. Pre ove knjige objavio je dve : Osluškivač snova (Nova poetika, Beograd 2013. godine) i Zlatna jabuka (Nova poetika, Beograd 2014. godine). Prva knjiga lirski toplo govori o odrastanju jedne devojčice koja juri svoje snove, a druga bajkovito i idilično slika ljubav između nestvarnih bića (vila i veštica) i seoskih momaka. I u jednoj i u drugoj knjizi meša se stvarno sa nadstvarnim, java sa nadjavom.

U svojoj trećoj knjizi Raskrsnica Anić napušta svet vila i pastira i odlučuje da, na tradiciji realističkih pisaca, prikaže događaje iz stvarnog života. Pri tom ističe d

a je knjiga posvećena „seni brata Radomira“ što ukazuje na činjenicu da je pisac i emotivno vezan za svoju priču. U opisivanju zločina i kazne, kako bi se izrazio Dostojevski, možda ima i pristrasnosti, jer pisac ipak svoju priču vezu-je za događaj koji se desio u stvarnosti, a žrtva je bio brat Radomir, kome je knjiga i posvećena. Znači, u ovoj priči možda ima i nečega ličnog. Svestan rizika da bi neko mogao da poveže roman sa slučajem ubistva bliskog rođaka, pisac se ograđuje rečenicom da su u romanu „sva mesta, likovi i situacije izmišljeni“.

Anić je odabrao pravi naslov za svoj roman Raskrsnica, jer raskrsnica u ovom delu ima višestruku ulogu. To nije samo kafana u kojoj se zbivaju svi ključni događaji u delu nego je to i raskrsnica gde se ukrštaju i granaju svi putevi koji vode u selo i iz njega. To je i zborno mesto na kojem se sklapaju poslovi, ali i gde se sudaraju i svađaju i mire junaci ovoga romana: rečju, žiža i centar svih zbivanja u selu. Na raskrsnici, ovog puta životnoj, našli su se i glavni junaci ove drame, a reč je o povesti jednog ubistva i raskrsnica će odrediti njihovu sudbinu. To znači da, iako bi po svojoj osnovnoj temi roman mogao da bude neka vrsta kriminalističkog romana, ipak je on mnogo šire od toga.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Nova poetika; 2015; Broširani povez; latinica; 21 cm; 240 str.; 978-86-6409-042-1;