Prvi sneg

Snežana Bukal (autor)

Prvi sneg

rasprodato

?.?Prvi sneg? je lepa knjiga, jedna od najlepsih knjiga objavljenih 1986 godine. To je prica o jednom starom holandskom istoricaru i Nadezdi i Nihadi, dve devojke koje su uspele da spasu glavu iz Jugoslavije u ratu; prica o tome kako taj rat menje ne samo njihove zivote vec i sredjeni zivot starog istoricara iako on nema nikakve veze sa Jugoslavijom. Pored implicitne kritike ravnodusnosti i neucestvovanja, Bukal se u ovom romanu razracunava sa onim sto zove ?petrificiranje?, s teznjom ne samo pojedinaca vec i grupa i citavih drustava, da svoju proslost fiksiraju u okamenjene, nepromenjene slike. Od takvih slika grade se mitovi smrti ? samo je smrt nepromenljiva i vecita.


(Herman Jacobs, De Morgen, belgijski ugledni dnevnik, 30.12.2001.)

? Bez lazne sentimentalnosti, a ipak poeticno, Snezana Bukal opisuje zivot ljudi koji su teska srca napustili svoju domovinu? Najlepsi, najpotresniji sloj romana je poglavlje u kome decak Marko opisuje razlike izmedju Jugoslavije, zemlje u kojoj re rodjen i Nizozemske.
( Sophie de Witt, Trouw, septembar 1999)


?Prvi sneg? je subtilan roman o ljudima koji razapeti izmedju proslosti i sadasnjosti pokusavaju da ponovo uspostave svoje zivote?Bukal opisuje unutarnju borbu Nadezde bez melodrame i klisea?Ovaj roman je dokument izuzetne lepote o kompleksnom znacenju secanja, nostalgije i zivota ?izmedju dva zivota?.
(Lara de Bruin, Leeuwarde Courant, 7.5.1999)

?Nema puno pisaca koji su u stanju da ?sivilo svakodnevice? opisu tako da citalac bude potpuno uvucen u pricu. Nema puno pisaca koji su zapisali stranice tolike lepote o susretu deteta sa nepoznatom zemljom?.Smrt, ljubav, identitet?sve ove do dosade mrtve reci Bukal ozivljava u svom romanu.
(Herman Jacobs, De Morgen, Cafe des Arts, 27.05.1999)


?.Prvi sneg nije politicki pamflet, vec roman. Zaista, ponekad je lakse ziveti s lazima nego s istinom ? no, ako se jednom istina sagleda nemoguce je ziveti kao da se istina nije sagledala?
( Radio 1, De Wandelgangen, 26.04.1999)

? Impresivno je da uprkos dubini otudjenja koja izbija iz svake stranice, i dalje u ovom romanu preovladjuje: nada.
(Nederlands Dagblad 6.04.1999)

?Patnja napokon oslobadja. Likovi ponovo pronalaze sebe, u najudaljenijim kutovima svoje duse; ponovo pronalaze ljubav, lepotu predela, prvi sneg koji padne te zime ? simbol prociscenja i ponovnog rodjenja. Stil Snezane Bukal je melanholican i zavodi citaoca da pocne da misli o ?velikim pitanjima? koja jesu deo svake egzistencije?
(Dr. E. Agostin- Nikolova, Nederlandse Bibliotheek Dienst, 127.06.1999. )

?Roman Prvi sneg, kome je prethodila zbirka prica ?Jelenak?, ponovo potcrtava veliki senzibilitet autorkinog jezika i sirinu osecanja koji je u stanju da zapise?
( Jos van Damme, Des Idee, maj 1999)

?. Izmene na planu forme, gotovo filozofski citati iz izvesne jugoslovenske knjizice, potresno Nihadino pismo i tri poeme, izvor su snage ?Prvog snega?. Snezana Bukal u ovom romanu zapisuje nepodnosljivi osecaj otudjenosti?
( Maike Jongerius, Alalos 3, 1999)


Snezana Bukal je rodjena u Beogradu, u zimu 1957. Diplomirala Opstu knjizevnost. Ima dve vesele cerke. Razvedena je. Zivi u Nizozemskoj od 1992. - od pisanja i secanja. Prosle godine se preselila iz Amsterdama u Maastricht gde savladjuje po prvi put u zivotu ?samocu. Trenutno zapisuje stranice romana o Teophano (958-991) Vizantijki nejasnog porekla, koja je na pocetku prethodnog milenijuma dve decenije vladala Svetim Germanskim Carstvom. Objavljuje prozu u jugoslovenskim i nizozemskim knjizevnim casopisima - Rec, ProFemina, Republika, Vrije Nederland, Shine, Tweede ronde, Lust & Gratie, Bunker Hill, Pen International etc. Prevedena na makedonski, slovenacki, francuski i engleski. Clan Holandskog udruzenja pisaca od 1996.

Bibliografija

*-Tamna strana,Matica srpska, zbirka prica, Novi Sad 1986
*-Cuvarkuca, Manufaktura snova, zbirka prica, Beograd 1984
-Het vliegend hert, (Cuvarkuca) prevod Reina Dokter, De bezige bij, Amsterdam 1996
-Eerste sneeuw, (Prvi sneg) roman, prevod Reina Dokter, De bezige bij, Amsterdam 1997
- Een dolk om Zelf te doden (Bodez za ubiti Sebe; prevod Reina Dokter i Roel Schuyt)), zbirka eseja o identitetu i nacionalizmu, u pripremi, jesen 2001
-Spooren van anwizigheid (Tragovi prisutnosti; prevod Reina Dokter) zbirka prica, u pripremi, jesen 2001
*-Prvi sneg, Narodna knjiga, Beograd 2001

Knjige za decu:

-VerjaardagsVerhalen , (Rodjendanske price)zbirka prica,grupa autora Gottmer, Harlem 1998
-Dikke Pil , ( Ljuta trava) zbirka prica, grupa autora, Gottmer, Harlem 1999
-Goed fout! , ( Ispravno pogresno!)zbirka prica, grupa autora, Kwint"essens, Utrecht 2000
-Waarom Dora Koen sloeg (Zasto je Dora udarila Koena) decji roman, Kwint"essens Utrecht 2000 (ceo tiraz prodat za manje od dva meseca! Cudo nevidjeno. Novo izdanje april 2001!)Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Narodna knjiga - Alfa; 2001; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 145 str.;