Pronaći glas

politički marketing među nama 1992-2004

Prvoslav S. Plavšić, Ljubomir Ratković, Ivo Laurenčić (autor)

Pronaći glas

5720 din

U korpu

„Dajte nam što veći format papira i četiri osnovne štamparske boje da pokažemo ono što najbolje znamo - dizajn!"
Za većinu grafičkih dizajnera plakat je i dalje (iako ugrožen napadima tzv. novih medija) najomiljenije sredstvo izražavanja. Kroz istoriju, nesumnjivi šampion u političkoj agitaciji i propagandi kao i tihi prijatelj-podstrekač prodaje i prometa roba... Plakat je i danas suštinski ostao isti, njegova namena i značaj nisu promenjeni, napredovala je samo tehnologija njegove kreacije i proizvodnje!
Politička kampanja znači sasvim izvesno: puno različitih plakata, malo vremena za razmišljanje a još manje za realizaciju!

Opasnost vreba sa svih strana - nikad ne ostavljaj prostor na plakatu na kojem bi neistomišljenici mogli da ismejavaju ili menjaju poruku, što znači glavni tipografski slog nikad ne ostavljaj na belom već uvek u negativu (svetla slova na tamnoj pozadini, mala je verovatnoća da neko nosi bele markere ili farbu zarad skrnavljenja plakata); pazi na jedinstvo boja tipičnih za kampanju jer boja je naš najbolji saveznik, ona nam istinski pomaže da u moru različitih sredstava komunikacije postignemo prepoznatljivost i tako izdvojimo našu komunikaciju od suparničke... Kreativni potencijal je prilično limitiran, plakat mora da funkcioniše na više nivoa, da komunicira sa populacijom različite starosti i pola i pre svega je neophodno da bude izuzetno jasan sa aspekta čitljivosti; pismo odnosno tipografija mora istovremeno da zadovolji estetske zahteve kreativnog tima ali i težinu političke poruke. Daleko najčešće upotrebljavano pismo u grafičkom saopštavanju političkih stavova svih partija na ovim prostorima jeste snažna i korpulentna Futura Extra Bold (pismo koje je 1928. godine u Nemačkoj dizajnirao Paul Rener pod snažnim uticajem Bauhausa). Posle završene kreacije, u štampariji nastaje stari, dobri plakat: čeka ga neizvesna budućnost na ulicama gradova i borba za preživljavanje u teškim uslovima političke kampanje.
Vuk Lončarević,
dizajner


Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Idea plus; 2006; latinica; 24 cm; 416 str.; 86-82729-02-4;