knjizara.com
Privrženost

Rodrigo Hasbun (autor)

Privrženost
rasprodato

Roman Privrženost opisuje neobičnu avanturističku porodicu Ertl koja je posle Drugog svetskog rata napustila Nemačku i nastanila se u Boliviji. U toj njima tuđoj zemlji glava porodice Hans Ertl pokušava da ostvari svoj veliki san o pronalasku drevnog grada Inka Paititi, izgubljenog negde u bespućima amazonske prašume. Hansova potraga za nedostižnim himerama i njegovo stalno odsustvo od kuće neće proći nekažnjeno i obeležiće sudbinu njegove žene i triju kćeri.

Monika, najstarija, naslediće očev avanturistički i nekonformistički duh, što će je tokom godina usmeriti na ciljeve u koje je verovala, ali koji su bili daleko više zastrašujući od očevih.

Na nestabilnom zal

eđu pedesetih i šezdesetih godina i sa jednom radikalizovanom Latinskom Amerikom, Rodrigo Hasbun meša biografije, fikciju i istorijske činjenice da bi svojom, do tančina izbrušenom i vešto sačinjenom prozom, opisao povezanost i privrženost unutar te neobične porodice. Ovaj roman, sav treperav i pun lepote, pokazuje kako se može biti tako daleko a tako blizu onih s kojima nas povezuju prezimena ili pregršt uspomena. I dok se izvan porodičnog kruga stalno nešto odvija, bilo da je reč o arheološkim avanturama, ideološkim stremljenjima ili političkim događanjima, u intimi članova porodice Ertl vode se sasvim druge borbe, ne manje odlučujuće.

„Čitati Rodriga Hasbuna je kao usklađivanje čula: navići oči na dubinu tame i uživati u iskričavosti jezika u njoj; istrenirati sluh da uhvati i najmanji šapat i da aplaudira punoći glasa. I tako uvek, da bi se nastavilo sa čitanjem.“
Maria Hose Navia, Ojo Seco

„On nije samo dobar pisac. On je jedan od najvećih.“
Džonatan Safran For

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Španska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Samizdat B92; 2017; Broširani povez; latinica; 20 cm; 120 str.; 978-86-7963-449-8;