Privatni život kod Srba u devetnaestom veku

od kraja osamnaestog veka do početka Prvog svetskog rata

Privatni život kod Srba u devetnaestom veku

rasprodato

Treća knjiga iz serije Privatni život na tlu srpskih zemalja obuhvata razdoblje od 1789. godine do početka Prvog svetskog rata. Navedeni hronološki okvir odgovara standardnoj periodizaciji evropske istorije („dugi 19. vek") i poklapa se sa političkim, društvenim i kulturnim zbivanjima na našim prostorima, pre svega sa događajima koji su u vezi sa stvaranjem autonomne, a potom nezavisne Kneževine i Kraljevine Srbije. Bez obzira na postojanje različitih interpretacija političkog i društvenog razvoja Srbije u 19. veku, ostaje činjenica da je reč o izgradnji države (moderna, građanska...) u okviru koje se konstituiše i specifičan domen privatnosti ili privatnog života.

Reč je o epohi koja ima bliske veze sa sadašnjicom, u kojoj su postavljene neke etičke i kulturne vrednosti bliske savremenom čoveku. Kako su one konstituisane, preuzimane iz Evrope, promovisane i primenjivane u našoj sredini pitanja su na koja ova knjiga želi da odgovori. U knjizi su otvorene mnoge, do sada neobrađene teme, i objedinjena saznanja različitih humanističkih disciplina: istorije umetnosti, istorije, etnologije i istorije književnosti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srbija , Kulturni identitet , Društvene prilike , Način življenja , Sociologija svakodnevnog života
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Clio; 2006; Tvrd povez; ćirilica; 22 cm; 1041 str.; 86-7102-249-8;