knjizara.com
Priručnik za UNIMARC

Priručnik za UNIMARC
rasprodato

UNIMARC : Format za normativne podatke (UNIMARC/N) planiran je i realizovan u okviru IFLA-e kako bi se omogućila međunarodna razmena normativnih podataka u mašinski čitljivom obliku. To je međunarodni standard koji se oslanja na osnovni međunarodno prihvaćeni format UNIMARC : Bibliografski podaci, prati njegovu strukturu i način za označavanje sadržaja. UNIMARC/N opisuje podatke koji se koriste u normativnim zapisima, zapisima tumačnih i uputnih jedinica u mašinski čitljivom obliku. Ti zapisi usmeravaju način oblikovanja i upotrebe imena (ličnih, kolektivnih itd.), jedinstvenih

naslova i predmetnih oznaka koji se u bibliografskim bazama podataka koriste kao pristupna tačka za pretraživanje i pronalaženje informacija. Standardom su obuhvaćene sve vrste publikacija, uključujući i izvore na Web-u.
Prevod je rađen na osnovu 2. izdanja standarda iz 2001. godine, uz evidentiranje u međuvremenu nastalih promena. Ovaj međunarodni standard predstavlja osnov za izradu i usvajanje nacionalnog formata za normativnu kontrolu bibliografskih zapisa.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Katalogizacija , Standardi , Priručnici
Ostali naslovi iz oblasti: Enciklopedije, leksikoni

Izdavač: Narodna biblioteka Srbije; 2004; latinica; 29 cm; 221 str.; 86-7035-108-0;