knjizara.com
Priče o strasti, priče o jadu

Sandra Galand (autor)

Priče o strasti, priče o jadu
rasprodato

Od pisca knjiga Mnogi životi i tajne tuge Žozefine B. i Poslednji veliki bal na svetu

Drugi roman Sandre Galand o Žozefini Bonaparta opisuje najkontroverznije godine života ove velike i do dana današnjeg zagonetne žene. Od trenutka kada joj još nepoznati i neproslavljeni Korzikanac Napoleone stavlja venčani prsten na ruku, pa do dana kada čitava Francuska kliče pred njenim nogama, proteći će nekoliko leta obeleženih velikim istorijskim događajima i lomovima: Bonapartinim pohodom na Italiju, Maltu i Egipat i rušenjem državnog ustrojstva Francuske. Glasine koje kr

uže o Žozefini – o njenoj rasipnosti, „prevarama“, političkim spletkama – delom su posledice nesrećnih okolnosti, delom možda i proizvod nečijeg pakosnog hroničarskog pera, no da li su istinite ili ne, istoričari još ni sad ne mogu da se slože. Sandra Galand daje potpuno novo viđenje čuvene Žozefine i u istorijskom kontekstu i u privatnom životu. Nesrećna ili surova, moćna ili uskraćena, Žozefina Sandre Galand je tek žena od krvi i mesa bačena u vir neobične sudbine.

Smešten na sam kraj osamnaestog veka, roman Priče o strasti, priče o jadu počinje u trenu kad se Žozefina budi i suočava sa stvarnošću svog tek otpočelog braka s „Korzikancem“, Napoleonom Bonapartom, sada glavnokomandujućim Italijanske armije. Kroz Žozefinine dnevničke zapise i kroz Napoleonova strastvena – ponekad i uznemirujuća – ljubavna pisma, rađa se čudesan portret mudre i bolećive žene, na pozadini koju čini jedno od najburnijih razdoblja evropske istorije.

Priče o strasti, priče o jadu dugo su očekivani nastavak visoko ocenjenog prvenca Sandre Galand – romana Mnogi životi i tajne tuge Žozefine B. Zahvaljujući tanano iznijansiranim likovima i živom dekoru, Priče o strasti, priče o jadu su vrhunski domet istorijskog romana, i knjiga koju je teško ispustiti iz ruku i nemoguće zaboraviti.

Najuži izbor za nagradu Trillium Book Award.

„Drugi deo istorije o Žozefini, kraljici Francuske, Sandre Galand spada u one retke fenomene: da je druga knjiga još i bolja od prve... Galandova baca snažnu čaroliju, preplićući stvarnost i mit...“ - Toronto star

„Ogromna i sjajna poslastica od knjige!“ - Gloub End Mejl

„Predivno napisana; od njene originalnosti zastaje dah.“ - Gazeta (Montreal)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Magnet; 2006; latinica; 21 cm; 353 str.; 86-85279-20-8;