knjizara.com
Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima

Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima
rasprodato

NOVI PRAVILNIK o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima objavljen je 26.04.2012. godine u "Sl. glasniku RS", br. 40 od 26.04.2012., a STUPIO JE NA SNAGU 04.05.2012.godine.
Početkom primene ovog NOVOG PRAVILNIKA vozači u Srbiji će od 4. maja 2012. godine morati da poštuju NOVE PROPISE u saobraćaju koji se odnose na ispravnost, kvalitet i postavljanje dečjih sedišta, zatamnjenost stakala u vozilu i poziciju volana.
U suprotnom, njihova vozila biće proglašena tehnički neispravnima, a rizikuju i visoke novčane kazne (do 600.000 dinara za

pravna lica), nove kaznene poene, pa i oduzimanje dozvole na najmanje tri meseca. Poštovanje pravila kontrolisaće saobraćajni policajci, koji će imati pravo da vozilo upute na kontrolni tehnički pregled.
Dečja sedišta moraju da imaju potvrdu da zadovoljavaju standarde kvaliteta, bezbednosti, čvrstoće i da budu pravilno postavljena, jer će u suprotnom vozilo biti tehnički neispravno.
Prednje vetrobransko staklo, po novom pravilniku, ne sme da bude naknadno zatamnjeno (osim vozila državnih organa), a bočna stakla za vozača i suvozača moći će da budu zatamnjena do 30%, uz odgovarajući atest. U suprotnom, vozilo će biti tehnički neispravno.
Vlasnici vozila s volanom na desnoj strani, koji su ih već registrovali, kao i oni koji takvo vozilo prvi put registruju do 30. juna 2012. godine, neće morati da menjaju poziciju volana. Uvoz tih automobila biće moguć i kasnije, ali moći će da se registruju tek kada se volan prebaci na levu stranu.
Osim napred navedenih ovaj PRAVILNIK propiisuje i brojne druge novine sa kojima se na vreme morate upoznati i ispoštovati ih, da bi ste vozili tehnički ispravno vozilo.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Motorna vozila
Ostali naslovi iz oblasti: Saobraćaj

Izdavač: Poslovni biro; 2012; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 172 str.; 978-86-7889-475-6;