knjizara.com
Praktična etika

Piter Singer (autor)

Praktična etika
rasprodato

Piter Singer je jedan od najuticajnijih i najprovokativnijh autora na polju bioetike i primenjene etike. Njemu pripada zasluga što je iozmenio mnoge naše stavove o pitanjima moralnog značaja odluka koje svakodnevno donosimo kao i o prirodi etičkog rasuđivanja. šredavao jer na univerzitetskom koledžu u Oksfordu, Njujorškom univerzitetu, Kalifornijskom univerzitetu u Irvajnu i Monaš univerzitetu u Viktoriji, Australija. On je glavni osnivač pokreta za oslobađanje životinja i bivši predsednik međunarodnog udruženja za bioetiku. Redovni je profesor i šef katedre za bioetiku na Univerzitetskom centru za ljudske vrednosti, pri univerzitetu Prinston, SAD. Već dvadeset go

dina Singer vatreno zastupa jednu modernu verziju utilitarizma, poznatu kao konsekvencijalizam, koja je danas dominantna u anglosaksonskoj moralnoj filozofiji i primenjenoj etici.
Singerova "Praktična etika" je još od svog prvog izdanja 1979. g. postala širom sveta klasičan uvod u primenjenu etiku, uz sve burne reakcije i osporavanja koja su je pratila. Knjiga se bavi primenom etike na brojna teška i kontravezna pitanja savremenog života, kao što su jednakost i diskriminacija rase, pola i vrste;moralnim značenjem oduzimanja života, posebno pitanjima abortusda i eutanazije; moralnim statusom životinja;tretmanu životne sredine, kao i političkim nasiljem i građanskom neposlušnošću. Sva ova pitanja Singer postavlja u filozofski okvir i trasira ih do njihovoh filozofskih korena, iznoseći jasnu i ubedljivu argumentaciju. U drugom izdanju ove knjige koje je ovde predstavljeno jugoslovenskim čitaocima autor je revidirao poglavlja iz prvog izdanja, dodao dva nova i osavremenio literaturu.


Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija , , Sociologija

Izdavač: Signature; 2000; Broširani povez; latinica; 21 cm; 385 str.;