knjizara.com
Porodica i psihopatologija

Mirko Pejović (autor)

Porodica i psihopatologija
rasprodato

"Porodica jeste zakon prirode, ali je to ipak nenormalno, u punom smislu egoistično stanje čoveka. Porodica je najveća svetinja čovekova na Zemlji, jer posredstvom tog zakona prirode, tj. smenom generacija, čovek postiže svoj cilj. Ali u isto vreme čovek, po zakonu prirode i u ime konačnog ideala sopstvenog cilja, mora neprestano da taj cilj odriče (dvostrukost)."
F. M. Dostojevski

"Određivanje individualne normalnosti teško se objektivno može verifikovati bez analize porodičnih potencijala i ab(normalnosti) same porodice, jer sve što se zbiva u porodici reflektuje se na pojedinca, na različite načine. Porodica je prv

a koja na emocijalan način doživljava abnormalnosti svog člana. Zdrav član porodice obično uočava da sa njegovom porodicom nešto nije u redu, ili pak sa drugim članovima. Obe strane mogu biti u antagonizmu, ali i u simbiozi ili zbunjenosti. Ako ne uspeju da reše svoje konflikte, oni će krenuti sa otvorenim sukobima i davanjem psihopatoloških epiteta jednom ili svim članovima, u zavisnosti od svojih psiholoških znanja ili intelektualnih mogućnosti. Obično se počinje s podnošljivim kritikama, koje postupno mogu da eskaliraju do poruke da se drugi član klasifikuje kao osoba čija je normalnost dovedena u pitanje."
Mirko Pejović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Porodica
Ostali naslovi iz oblasti: Psihologija , , Medicina

Izdavač: Savremena administracija; 1997; Broširani povez; latinica; 24 cm; 181 str.; 86-387-0532-8;