Polnost i kultura

Žarana Papić (autor)

Polnost i kultura

rasprodato

Knjiga "Polnost i kultura" posvecena je kritici savremenih shvatanja opozicije priroda/kultura, pre svega modela strukturalne antropologije Kloda Levi-Strosa. U središtu te kritike su pojmovi pola i roda, koji, po misljenju autorke, pomažu da se opozicija priroda/kultura postavi na pertinentan način.
Telo i znanje u socijalnoj antropologiji.
Žarana Papić je docent na predmetu Socio-kulturna antropologija i jedna od predavača na izbornom predmetu Polnost i društvo na Odeljenju za sociologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Predaje Antropologiju roda u Centru za ženske studije u Beogradu. Bavi se problemima antropološke i feminističke teorije.

Knjige: Antropologija žene, priredila sa Lydijom Sklevicky, Prosveta, Biblioteka XX vek, Beograd, 1983; Sociologija i feminizam, IIC, Beograd, 1989. Knjiga Polnost i kultura skraćena je i doterana verzija doktorske disertacije odbranjene 1995. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Takođe, deo je projekta "Kvalitet života i novi oblici društvenosti" Instituta za sociološka istraživanja.


Ostali naslovi iz oblasti: Antropologija

Izdavač: XX vek; 1997; 370 str.;