knjizara.com
Politike tajne - tajna, tajna služba, služba državne bezbednosti

Politike tajne - tajna, tajna služba, služba državne bezbednosti
rasprodato

Tekstovi sakupljeni u ovoj knjizi predstavljeni su najpre u vidu predavanja, koja su održana u okviru kulturnog programa Narodne biblioteke Srbije tokom 2007, u ciklusu «Politike tajne». Ciklus su zajednički organizovali Narodna biblioteka Srbije i Institut za filozofiju i društvenu teoriju.
Cilj ovoga projekta bio je rekonstruisanje figura „tajne, tajne službe, službe državne bezbednosti“, kao poslednjih utočišta i ustanova suverenosti, te time istinskih nosilaca odgovornosti za najteže zločine i ratove tokom istorije čovečanstva.

Istraživan

je se sastojalo iz tri dela:
- „tajna služba“ kao poslednji čuvar suverena usled nepokidanih veza između službi različitih država koje su danas stabilnije i jače od diplomatskih veza istih tih država;
- „tajna služba“ kao istinski naslednik tajanstvenih kultnih radnji i žrtvenih tehnika putem kojih država zastrašuje svoje delove, obeznanjuje ih i sprovodi teror suverenosti;
- „tajna služba“ kao poslednja zaliha i izvorište neodrživih i neprikladnih bio-analogija i kontra analogija između države i živog organizma putem kojih zastarele političke ustanove („državni udar“, „državni razlog“) ostaju zauvek aktuelne i na raspolaganju suverenu.
Među autorima zastupljenim u knjizi su: Boris Buden, Miran Božović, Predrag Krstić, Aleksandra Mančić, Jorg Šulte, Ljiljana Blagojević, Peter Klepec, Petar Bojanić i drugi.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Država , Obaveštajna služba
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Narodna biblioteka Srbije; 2008; ćirilica; 21 cm; 434 str.; 978-86-7035-177-6;