Podrumi marcipana

čitanje Bore Ćosića (porodični metaroman)

Predrag Brebanović (autor)

Podrumi marcipana

rasprodato

Svako ko bi da ozbiljno tumači delo Bore Ćosića, a pre Predraga Brebanovića to niko nije pokušao, mora da se upusti u istraživanje i prikupljanje činjenica iz autorove biografije, zatim mora dobro da poznaje onu gradju koju je autor koristio i na koju se oslanjao u svojim tekstovima, i konačno mora poznavati one interpretativne metode (pre svega psihoanalizu) koje je sam autor koristio u tumačenju ličnosti i dela o kojima je pisao. Zato je detaljna, izuzetno pažljiva rekonstrukcija autobiografskih i biografskih elemenata u Ćosićevoj prozi samo prvi korak, za kojim mora da sledi metodološki bogata analiza i interpretacija Ćosićevih knjiga.

Oslonivši se na intepretativne modele razvijene u okviru savremene naratologije (Žerar Ženet, Dorit Kon), frojdovske psihoanalize, lakanovske psihoanalize (Slavoj Žižek), antitetičke kritike (Harold Blum), novije teorije istorije (Hejden Vajt), Brebanović pronalazi prikladan interpretativan odgovor na raznovrsnost i bogatstvo Ćosićevog dela.
Podrumi Marcipana u središte književnoistorijskih i književnokritičkih interesa vraćaju za srpsku književnost bitnog, ali u poslednjoj deceniji i po sasvim zanemarenog pisca, te zato predstavljaju i značajan doprinos preispitivanju i prevrednovanju novije srpske književnosti.
Predrag Brebanović je rodjen 1967. godine u Zemunu. Asistent je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu. Od 1997. godine urednik je časopisa Reč.


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Fabrika knjiga; 2006; ćirilica; 21 cm; 508 str.; 86-7718-046-X;