knjizara.com
Pjongjang

Gi Delil (autor)

Pjongjang
rasprodato

Iako se gotovo svakodnevno pominje u medijima širom sveta, Severna Koreja je nesumnjivo jedna od najtajnovitijih i najintrigantnijih zemalja u svetu danas. A niz katastrofa, kako prirodnih tako i usled ljudskog delovanja, učinio ju je i jednom od najsiromašnijih. Kada je ova zatvorena država nedavno odškrinula svoja vrata za strane investicije, kanadski crtač Gi Delil našao se u njenoj prestonici Pjongjangu kako bi radio na crtanom filmu za jednu francusku kompaniju. Kao je

dan od retkih Zapadnjaka koji je imao priliku da iz prve ruke oseti život u ovom nadadrealnom gradu, Delil je svoja zapažanja i iskustva pretočio u grafički roman koji je izazvao oduševljenje čitalaca i kritike i doneo mu brojna priznanja.
Naoružan prokrijumčarenim radio aparatom i primerkom Orvelove „1984“, Delil istražuje Pjongjang i njegovu okolinu u društvu prevodioca i vodiča. Ali među kipovima i portretima Kim Il-Sunga i njegovog sina Kim DŽonga-Ila, Delil uspeva da pronikne (dublje nego što je bilo predviđeno) u samu srž kulture i života Severne Koreje. Preciznim i jetkim opaskama, Delil, legmatični posmatrač autoritarnog režima, uvodi nas u taj čudni svet u kom zvanična stvarnost prkosi logici i gotovo po pravilu kroz humor provlači anegdote koje su obeležile njegov boravak u ovoj tajnovitoj zemlji.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Stripovi
Ostali naslovi iz oblasti: Strip

Izdavač: Komiko; 2017; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 180 str.; 978-86-87919-79-2;