Piter Turčin

Piter Turčin

Piter Turčin je redovni profesor na Odeljenju za ekologiju i evolucionu biologiju Univerziteta u Konektikatu, a vanredni profesor na Odeljenju za matematiku istog Univerziteta. Pre nego što je napisao Rat i mir i rat, objavio je knjigu o istorijskoj dinamici koja predstavlja statističku i matematičku podlogu potonjoj knjizi. Smatraju ga pionirom primene nelinearnih dinamičkih metoda u analizi istorijskih podataka.

U svojoj prethodnoj knjizi o istorijskoj dinamici, sociološke teorije o funkcionisanju agrarnih društava je pretočio u matematičke modele i potom uporedio predviđanja dobijena na osnovu matematičkih modela sa stvarnim empirijskim, odnosno istorijskim podacima šta se zaista dogodilo.

Primenjujući svoje metode na različite isotrijske periode i društvena uređenja u Evropi i Kini, Turčin je zaključio da istorija nije samo beskrajno mnoštvo nasumičnih faktora koji su na veoma složen način u interakciji već da u svemu postoje uočljivi modeli koji se mogu objasniti relativno jednostavno.

Turčinov matematički pristup istoriji i sociologiji polazi od kvatitativnih podataka koji se tiču različitih aspekata istorije. Na primer, čuveni popis stanovništva iz Knjige Sudnjeg dana Viljema Osvajača kao i crkveni zapisi za nekoliko vekova unazad su elementi koji daju solidan skup podataka za izračunavanje broja stanovnika Engleske pre industrijalizacije.

Turčin u svom radu sarađuje sa instoričarima, sociolozima i antropolozima. On naglašava da nijedna od njegovih ideja nije sasvim nova, ali ono što jeste novo u njegovim istraživanjima jeste korišćenje kvantitativne analize za testiranje istorijskih i socioloških teorija, koje su obično plod kvalitativnog promišljanja. On veruje da matematičke metode koje su donele veliki napredak naukama kao što su fizika i hemija mogu isto da učine i za istorijsku nauku.

autor Piter Turčin

1 naslova [prikazano 1-1]

Rat i mir i rat

Piter Turčin

PortaLibris, 2006, ISBN: 86-7818-045-5, latinica
Imperija je konačno ujedinila sve civilizacije. Nakon ratova, koji su trajali generacijama, poraženi su i poslednji neprijatelji imperije. Po svemu ...

U korpu

247 din

Stara cena:309 din

Ušteda:62 din (20%)