Otkrivena Srbija (Serbia ilustrata)

Pavao Ritter-Vitezović (autor)

Otkrivena Srbija (Serbia ilustrata)

880 din

Stara cena: 1100 din

U korpu

Pavle Vitezović (1652-1713) za svoga vremena bio je „najčuveniji čovek u Hrvatskoj“. Objavio je niz književnih, pesničkih, istoriografskih i popularnih dela, kao i kapitalni istorijski i geografski rad O žrtvenicima i ognjištima Ilira.
Znatan deo njegovih radova ostao je u rukopisu, a među njima i strasno pisana „Serbia ilustrata“ koju je Riter Vitezović pisao po narudžbi bačkog episkopa Kristofora Mitrovića.
Delo sadrži 186 strana osnovnog teksta i 34 strane dopuna i ispravki na latinskom jeziku. Podeljeno je u osam knjiga, u kojima se iznosi srpska istorija od najstarijih vremena do pada Srbije pod tursku vlast (1459. godine).


Gotovo tri veka pošto je završeno, ovo kapitalno istoriografsko delo, prevedeno s latinskog jezika, konačno će ugledati svetlo dana i izbeći sudbinu rukopisa koji zaboravljeni čame u nekom arhivu, popadnuti prašinom vremena.
„Serbia ilustrata“ Pavla Ritera Vitezovića, prva moderna istorija Srbije i srpskog naroda, najzad će se naći pred stručnom i najširom javnošću...

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srednji vek
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Albatros plus; 2011; Tvrd povez; ćirilica; 25 cm; 245 str.; 978-86-6081-047-4;