Osnovi deliberativne demokratije

empirijsko istraživanje i normativne implikacije

Jurg Štajner (autor)

Osnovi deliberativne demokratije

935 din

Stara cena: 1100 din

U korpu

Deliberativna demokratija danas predstavlja uticajni pristup proučavanju demokratije i političkog ponašanja. Njena ključna ideja je da u politici nije važna samo moć, već i dobra rasprava i argumenti. Ova knjiga ispituje međusobni odnos normativnih i empirijskih aspekata deliberativnog modela demokratije. Jűrg Steiner predstavlja glavne normativne kontroverze u literaturi o deliberaciji, kao što su lični interes, pristojnost i iskrenost. On za tim sumira empirijsku literaturu o deliberaciji i predlaže metode putem kojih nivo deliberacije može da se izmeri, a ne samo pretpostavi.


Steinerovo empirijsko istraživanje zasnovano je na radu različitih istraživačkih grupa i obuhvata eksperimente sa običnim građanima u duboko podeljenim društvima Kolumbije, Bosne i Hercegovine i Belgije, uz Finsku i Evropsku uniju. Steiner izvlači normativne implikacije iz kombinacije normativnih kontroverzi i empirijskih nalaza. JÜRG STEINER je profesor emeritus na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Bernu i Univerziteta Severne Karoline u Chapel Hillu. Autor je dela Deliberative Politics in Action (Cambridge, 2005, sa Andréom Bächtigerom, Markusom Spörndliem i Marcom R. Steenbergenom) i udžbenikaEuropean Democracies (8. izdanje 2012, sa Marcusom Crepazom).

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Demokratija
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Službeni glasnik:Fakultet političkih nauka u Beogradu; 2015; Broširani povez; latinica; 23 cm; 273 str.; 978-86-519-1990-2;