Održivi grad i njegovo okruženje 2

Održivi grad i njegovo okruženje 2

660 din

U korpu

Ovo je nastavak ideje o održivom gradu sa novim temama. U „Tezama za raspravu“ poenta je na problemima održivog prostornog razvoja, uz osvrt na proces urbanizacije kao globalni proces koji značajno utiče i na razvoj Srbije. Teze su aktuelne i sveobuhvatne pa je i doprinos veliki. U kontekstu novijih iskustava o sistemu zelenih površina u EU njihove preporuke se mogu primeniti i kod nas na lokalnom nivou, u smislu da se pokrenu projekti za aktivnije učešće javnosti i primene nekih od formulisanih tehnika.

Tema koja tretira „Grad na planini“ ima svoj doprinos kroz skretanje pažnje na kontekstualne delove i uticaje planinskih područja i mogućnosti privrednog razvoja uz funkcionalnu integraciju i partnerstvo između urbanih i planinskih područja kao pokretača razvoja. Sa aspekta turizma, rad ima monografsku vrednost kroz svestran pogled na kompleksnu materiju turizma objedinjujući različite prostorne i funkcionalne faktore u koherentnu celinu. U domenu prostornog razmeštaja objekata osnovnog obrazovanja, rad na pregledan način otvara nekoliko ključnih pitanja koja tretiraju međusobni odnos prostornog razmeštaja osnovnih škola sa pojavom broja nepismenih školskog uzrasta. Novi pristupi zaštiti zemljišta, na sveobuhvatan način tretiraju indikatore za ocenjivanje, prostorno ekološke i odlike zemljišta te metodološke okvire ocene stanja zemljišta u rudarsko-energetskom kompleksu. Tema „Pristup preseljenju naselja i stanovništva u Kolubarskom lignitskom basenu je sveobuhvatna i obuhvata od opštih putanja preseljenja, preko izmeštanja vodotoka, saobraćajnih, privrednih i drugih objekata, do stanja i načina rešavanja u ovom basenu. Obrada demografskih promena u naseljima ovog basena prikazana je sveobuhvatno, u kontekstu rađanja, razvoja i propadanja pojava, posebno sa aspekta otkrivanja problema na putu transformacije ovog područja i ukazivanja na potrebne akcije. Na kraju su obrađeni i zeleni koridori u funkciji urbanog razvoja kao strateško opredeljenje, na primeru GUP-a Valjeva.
Dr D. Tošković, recenzent

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Prostorno planiranje , Gradovi , Održivi razvoj
Ostali naslovi iz oblasti: Urbanizam

Izdavač: Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije; 2007; Broširani povez; latinica; 30 cm; 134 str.; 978-86-80329-46-8;