Odabrane priče

Džon Čiver (autor)

Odabrane priče

1104 din

Stara cena: 1299 din

U korpu

Dobitnik Pulicerove nagrade.
Hemingvej je u pola noći probudio svoju ženu da bi joj naglas pročitao Čiverovu priču Muž, Nabokov je smatrao priču Zbogom, brate najboljom američkom pričom, a danas se Džon Čiver smatra američkim Čehovom XX veka. Slikajući prosečne američke porodice ušuškane u otmena predgrađa američkih gradova, ponajpre u Čiverov fiktivni Šejdi Hil, ovaj pisac je pokazao sjaj i bedu Amerike u zlatno doba srednje klase sredinom prošlog veka, njihove malograđanske navike, potrošački mentalitet i isprazne snove i težnje kroz neskriveni cinizam ali i toplinu i razumevanje za ljudske slabosti svojih junaka. Između 1935. i 1981.

objavio je u Njujorkeru 121 priču i za svoj pripovedački opus dobio dve najprestižnije američke nagrade – Pulicerovu i National Book Award.

Dvadeset sedam antologijskih priča iz ovog izbora, među kojima Plivač i Enormni radio imaju kultni status, predstaviće srpskim čitaocima jednog od najvećih svetskih majstora kratke priče.

„Džon Čiver je čarobni realista XX veka.“ Filip Rot

„Čiver nam otkriva jednu sasvim drukčiju, netipičnu Ameriku, bez spoljnog sjaja sračunatog na izvoz. Kod njega skoro da ne srećemo uobičajenog „tipičnog Amerikanca“ – bistrog biznismena životinjskih instinkata i krupnih vilica čija je deviza ’vreme je novac’. Čoveku nisu dovoljni blagostanje, sitost i udobnost ako nema drugih, viših vrednosti jer one nisu dovoljna duševna hrana koja bi mogla zaštititi čoveka od tuge i čame. Čiver uspeva da otkrije gotovo neuhvatljive uzroke i uticaje koji rađaju duševnu neuravnoteženost i zebnju tamo gde obično mislimo da nastaje američki raj.“ Edvarda Kuzmina

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Laguna; 2017; Broširani povez; latinica; 20 cm; 441 str.; 978-86-521-2765-8;