knjizara.com
Od Boraka do Višegrada
Ilija Sarić, sokolaš i ravnogorac

Sreten Jakovljević (autor)

Od Boraka do Višegrada
rasprodato

Kazivanja učesnika bratoubilačkog rata Ilije Sarića, kroz pero autora Jakovljevića, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Čestita starina jasno, bez pristrasnosti, priča o vremenu koje polako odlazi u zaborav.
Devedesetogodišnji starac se vraća u davna vremena, pre više od dvesta godina, kada su mu preci iz Crne Gore doselili na Borke. Svoju priču završava u Višegradu kao prognanik u poslednjim smutnim vremenima. Jasan govor, pravi hercegovački, pitka priča o svom rodu, zavičaju i narodu. Priča koja teče kao planinski potok. Ispovest od koje naviru suze na oči. Kazivanje o ustaško

m zločinu, nevinom stradanju, herojskom otporu i primerima čojstva i junaštva, levim skretanjima i vremenu kada je brat ubijao brata. Razgovetno priča Ilija o komunističkim kazamatima: Ćelovini, Zenici, Foči... Kako je živeo posle kao obeležen.
Hvala autoru gospodinu Sretenu Jakovljeviću što je ovu priču sačuvao od zaborava. Hvala na trudu i zalaganju koje je utrošio svih ovih godina neumorno sakupljajući podatke. Hvala mu i ime svih onih ubijenih, ucveljenih, onih čije muke samo nebo zna. Hvala u ime nas potomaka čije su pretke ubijali, mučili, a mi to godinama nismo smeli reći. Hvala u ime budućih potomaka... (iz recenzije Rajka Sarića)


Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Svet knjige; 2014; Tvrd povez; ćirilica; 25 cm; 300 str.; 978-86-88765-01-5;