knjizara.com
O potrebi filozofije danas

Mihailo Đurić (autor)

O potrebi filozofije danas
rasprodato

Može li se reći da živimo u vremenu kada nam je filozofija, zaista, neophodna? Svakako, smatra i dokazuje akademik Mihailo Đurić čija knjiga "O potrebi filozofije danas - filozofija između Istoka i Zapada", izaziva veliko uzbuđenje među poklonicima filozofske misli. Zbog čega je filozofija to, možda, poslednje utočište?
Neophodnost filozofije postaje goruća što su duže na delu neke druge sile, nauka i njene pratilje, tehnika i tehnologija. I mada se iza toga krije duboko ljudsko traženje, mi sada živimo ništa drugo do virtuelnu realnost. Život se beznadežno predao laži i prividu. Nije više ukorenjen u biću i istini...

"Ako se u

danasnjem kosmarnom stanju sveta, kada je vec sve tako beznadezno zamagljeno i zamraceno, ista jos moze razgovetno razabrati, onda je to jedina prosta cinjenica da je upravo filozofija odgovorna za to i takvo stanje. Doprinos filozofije opustosenju smisaonog horizonta ljudskog postojanja i razoblicavanju covekove moci kudikamo je najveci i najpresudniji. Zato od filozofije zavisi da li ce do nekog zaokreta u covekovom samorazumevanju doci".
Mihajlo Đurić


Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 1999; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 362 str.; 86-7639-473-3;