knjizara.com
Novosadski strip

Svetozar Obradović (autor)

Novosadski strip
rasprodato

Knjiga predstavlja strip antologiju 42 autora koji su svojim poreklom ili radom vezani za novosadsku strip scenu. Posle kratke biografije i bibliografije, svaki autor se predstavlja svojim crtežima ili scenarijima.

""Novosadski strip autori su se prvi put pojavili 1953. godine, ali se nisu dugo zadržali na strip sceni, jer strip izdavaštvo je u tim godinama bilo u povoju, te izdavači nisu mogli finansijski da izdrže dugotrajnije pojavljivanje svojih izdanja. To je, naravno, prouzrokovalo i nestanak autora čija su dela ostala da žive samo kod onih najvećih obožavalaca devete umetnosti.

P

rva ekspanzija strip autora iz Novog Sada ili noih koji su vezani za ovaj grad, započela je 1975. godine. Od tada, iz godine u godin, oni su sve više osvajali strip scenu bivše Jugoslavije, da bi osamdesetih godina bez njih bilo nemoguće zamisliti bilo koje domaće strip izdanje. Sve je to trajalo do početka devedesetih kada je strip, zahvaljujući nesrećnim događanjima, gotovo nestao sa ovih prostora. Oni autori koji su ostali verni stripu potražili su uhlebljenje u mnogim zemljama Evrope i SAD, gde su postigli zapažene rezultate.

Postoji izreka da "ono što nije zapisano, nije se ni dogodilo". Da se to ne bi dogodilo novosadskim autorima u oblasti devete umetnosti ukazala se potreba za pojavljivanjem ovakve knjige i postavkom izložbe koje će novosadski strip odvesti u nezaborav.""
Svetozar-Toza Obradović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Karikatura
Ostali naslovi iz oblasti: Strip

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2007; latinica; 30 cm; 287 str.; 978-86-515-0082-7;