knjizara.com
Nova istorija umetnosti - Larousse

Nova istorija umetnosti - Larousse
rasprodato

Ovo je kapitalno izdanje koje donosi novi pristup istoriji umetnosti.
Ako su svi dosadašnji pregledi istorije umetnosti patili od izvesne arhaičnosti, tj. zaustavljali su se negde početkom, ili u najboljem slučaju, sredinom XX veka, Larusova Nova istorija umetnosti prati zbivanja u umetnosti sve do danas.
Napisana pristupačno, kako za stručnjake tako i za ljubitelje, Nova istorija umetnosti kroz reprodukcije i opise više od 1000 dela predstavlja razvoj umetnosti (slikarstva, skulpture, arhitekture) od antike do danas. U ovom idealnom muzeju, čitalac prolazi kroz svaki dvolist kao kroz odaju posvećenu jednom umetničkom centru, pokretu, stilu, tehnici, umetniku. čitalac j

e slobodan da se kreće u kojem god pravcu želi, sledeći svoja interesovanja, ali može i da prati pažljivo smišljenu i originalnu putanju koju mu nudi ova jedinstvena knjiga. Na početku svakog odeljka Nove istorije umetnosti nalazi se sažet opis istorijskog i društvenog konteksta u kojem nastaje umetničko delo, kao i uporedna hronologija. Osnovni tekst i komentari, koji prate reprodukcije, upućuju na sve najvažnije vezano za nastanak, razvoj i tokove umetnosti. Ali osim neophodne i preko potrebne faktografije, posebna pažnja se posvećuje sagledavanju umetničkog dela u njegovom duhovnom i socijalnom kontekstu, kao i razumevanju ključnih fenomena epohe i stila. Cilj ovako zamišljene knjige je razumevanje osnovnih vrednosti evropske humanističke kulture iz perspektive umetničkog dela.
Nova istorija umetnosti je idealni vodič za one tek zaražene virusom umetnosti i podsetnik za one kojima ljubav prema umetnosti otkriva lepote ljudskog života.
Ovo je, jednom rečju, knjiga za prefinjeno uživanje i pouzdanu edukaciju.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Likovna umetnost
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija umetnosti

Izdavač: Plato:Mono & Manjana; 2005; latinica; 25 cm; 516 str.;