knjizara.com
Naličje demokratije
satirične priče

Mića M. Tumarić (autor)

Naličje demokratije
418 din
U korpu

Miću M. Tumarića, vrsnog novira i odličnog pisca poznajem decenijama. Zajedno smo se otisnuli u spisateljske vode, svako na svoj način. Zato mi je čast da ukratko (znam da se Tumarić grozi kilometarskih tekstova i besmisleno dugih rečenica) napišem svoje mišljenje, zapravo recenziju rukopisa za knjigu „Naličje demokratije“.
Ako me pamćenje ne vara, ovo je njegova trideseta knjiga i na tome mu čestitam.Mića M. Tumarić nam u svojoj zbirci satiričnih priča „Naličje demokratije“, u svom stilu i maniru, donosi pregršt priča. Kratkih i britkih. Ovde je došao do izražaja njegov prepoznatljiv stil. On koristi veoma kratke reče

nice i time postiže, što samo znalci umeju, poseban tempo. Zato se njegova dela čitaju u jednom dahu.Moglo bi se reći da su sve priče u ovoj knjizi zapravo jedan lucidan pregled onoga što nam se događalo u proteklih dvadesetak godina. Od nastanka višepartijskog sistema i ratova, do ustoličenja demokratskih procesa. Sve to je prikazano na jezgrovit i, naravno, satiričan način. Priče su upakovane u alegoriju, sarkazam, fantastiku... Mada se nigde ne kaže o kojoj državi je reč, više je nego jasno da se radi o nama sa ovih balkanskih prostora, što je autor i želeo.
U knjizi „Naličje demokratije“ ima tačno 50 priča. Ako ih pažljivo pročitate, one će vas vratiti u stvarnost. Možda će vas zabrinuti. Uznemiriti ili zaprepastiti. A upravo je to pisc i hteo. I uspeo je.
Radivoj G. Lazić


Ostali naslovi iz oblasti: Satira, humoreske, aforizmi

Izdavač: Tusami; 2009; Broširani povez; latinica; 21 cm; 103 str.; 978-86-912787-0-0;