knjizara.com
Miodrag Ibrovac i njegovo doba (zbornik radova sa bibliografijom)

Miodrag Ibrovac i njegovo doba (zbornik radova sa bibliografijom)
rasprodato

Reč je o zborniku radova sa istoimenog naučnog skupa koji je, povodom stotinu dvadeset i pet godina od rođenja jednog od najznačajnijih srpskih filologa i romanista, čije delo prevazilazi okvire matične kulture, održan u Trsteniku 21. septembra 2010. godine.
Pregled radova priloženih na ovom naučnom skupu koji ulaze u ovaj zbornik nagoveštava raznovrsnost Ibrovčevih interesovanja, i erudiciju i intelektualnu širinu koje su mu omogućile da ih artikuliše u kompleksan i bogat opus.
Čitalac, t

ako, ima priliku da se upozna sa Ibrovcem kao komparativistom, književnim kritičarem i istoričarem, prevodiocem Dodeovog dela Numa Rumestan, zatim sa njegovim razmatranjima uzajamnih uticaja pesama balkanskih naroda, sa njegovim proučavanjima unutrašnje građe knjigeRobovanje i veličina vojničkog poziva Alfreda de Vinjija, sa Ibrovčevim doktorskom tezom Žoze Marija de Eredija, njegovom prepiskom na francuskom, tekstovima o Jovanu Skerliću...
U zbornik ulazi i tekst Vladimira Osolnika „Ibrovčeva studija Kopitar i Francuzi“, prilog sa VI Sretenjskog sabora održanog 14. februara 2011. u Ljubljani, posvećenog Miodragu Ibrovcu i srpsko-slovenačkim vezama, kao i bibliografija akademika Miodraga Ibrovca koju su povodom trsteničkog skupa sačinile Gorana Stevanović i Marija Bogdanović.
Ličnu notu ovom zborniku daje tekst „Moja sećanja na Miodraga Ibrovca“ Dragana Nedeljkovića.


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Službeni glasnik; 2012; Tvrd povez; ćirilica; 25 cm; 220 str.; 978-86-519-1246-0;