knjizara.com
Metodologija utvrđivanja polne pripadnosti skeleta sa arheoloških nalazišta

Nataša Miladinović (autor)

Metodologija utvrđivanja polne pripadnosti skeleta sa arheoloških nalazišta
1400 din
U korpu

U knjizi su predstavljana osnovna teorijska i metodološka pitanja biofizičke antropologije koja su u vezi sa utvrđivanjem pola na skeletnim ostacima koje pronalaze arheolozi tokom istraživanja nekropola, ali i drugih lokalitea. Knjiga pored uvodnog dela obuhvata još pet celina. Prvi deo govori o značaju utvrđivanja polne pripadnosti individua u antropologiji, arheologiji i paleodemografiji, drugi deo knjige ukazuje na probleme sa kojima se sreću arheolozi i antropolozi u radu sa osteološkim materijalom. U trećem, najobimnijem delu, izneta je metodogija utvđivanja pola kod inhumiranih pokojinika. Četvrti de

o posvećen je metodologiji utvđivanja pola kod spaljenih pokojnika a u petom delu dat je pregled iznete problematike utvrđivanja pola, kao i zaključci vezani za antropološku obradu ljudskih skeletnih ostataka.
Knjiga je bogato ilustrovana crteživama i slikama, a na samom kraju navedena je bogata bibliografija, na koju se autor poziva, najznačajnijih domaćih antropologa i arheologa kao i najpriznatijih antropologa u svetu, sa najnovijim dostignućima iz ove oblasti.
Ova knjiga je od velike koristi budućim istraživačima, bilo da su po obrazovanju antropolozi, arheolozi ili lekari.


Ostali naslovi iz oblasti: Arheologija

Izdavač: Blago Sirmiuma; 2006; Broširani povez; latinica; 28 cm; 150 str.; 86-84457-05-6;