knjizara.com
Ljubavna poruka klinastim pismom

Tomaš Zmeškal (autor)

Ljubavna poruka klinastim pismom
rasprodato

Kada se našla u ljubavnom trouglu, Kvjeta je izabrala Jozefa, umesto njihovog zajedničkog prijatelja Hajneka. Međutim, tokom turbulentnog posleratnog perioda, Jozefa hapse iz nepoznatog razloga. Hajnek, sada okrutni policijski inspektor, a uz to i odgovoran za Jozefovo hapšenje, jedina je osoba od koje Kvjeta može da zatraži pomoć. Ako snagu svake ljubavi potvrđuje jačina iskušenja kojima ona uspe da se odupre, onda Jozefovo desetogodišnje potucanje po tamnicama simbolizuje upravo onu veliku prepreku na koju svaka ljubav, barem jednom, mora da naiđe.

Dirl

jivo su iskreni i gotovo nadljudski napori koje Zmeškalovi junaci ulažu u prevazilaženje životnih prepreka, a pogotovo onih nevidljivih, koje se nalaze unutar samog bića. Iza njihovih naizgled malih drama kriju se potresne priče totalitarnih režima, strašnih vremena u kojima su se preko države i njenih institucija polagali lični računi, kada je privatni život pojedinca bio potpuno ogoljen pred surovim državnim aparatom.

Tomaš Zmeškal koristi postmodernističko nasleđe u pripovedanju, pravi kolaž kojim je obuhvaćen širok spektar književnih tema i motiva: porodična saga, istorijske prilike u posleratnoj Češkoj, moralne dileme, mitovi, pa čak i neki elementi naučne fantastike.

Roman „Ljubavna poruka klinastim pismom“ dobio je Evropsku nagradu za književnost 2011. i nagradu „Jozef Škvorecki“.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Češka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Dereta; 2016; Broširani povez; 21 cm; 345 str.; 978-86-6457-088-6;